Трампу порасла подршка од почетка процеса

Представнички дом Конгреса изгласао је опозив предсједника Сједињених Америчких Држава (САД) Доналда Трумпа, а посљедње истраживање јавног мнијења показало је да је Трумпу од почетка тог процеса у јавности подршка порасла за шест посто.

Свијет 19.12.2019 | 11:31
Трампу порасла подршка од почетка процеса

Глобална истраживачка кућа Галлуп провела је истраживање подршке коју Трумп има у јавности.

Истраживање је показало да 89 посто републиканаца у САД-у подржава Трумпа.

На упит о процесу опозива Трумпа, 51 посто испитаних се изјаснио против процеса у Конгресу, док 46 посто подржава опозив.

Истраживање је показало да Трумп ужива подршку 45 посто америчке јавности, што је за шест посто више од подршке коју је имао уочи покретања поступка опозива.

Представнички дом америчког Конгреса изгласао је синоћ опозив Доналда Трумпа, чиме је он постао трећи амерички предсједник против којег је изгласана таква одлука.

Одлука о могућој злоупотреби дужности и ометању рада Конгреса биће упућена у Сенат, горњи дом Конгреса, гдје ће се одржати својеврсно суђење.

За одлуку о опозиву у Сенату је потребна подршка двотрећинске већине његових чланова како би Трумп напустио Овални уред, а то значи да републиканска већина у Сенату лако може блокирати намјере демократа.

Гласању у Представничком дому претходила је тромјесечна истрага оптужби да је Трумп вршио притисак на Украјину да истражи његове политичке ривале и ускратио америчку сигурносну помоћ и пријем украјинског предсједника Володyмyра Зеленског у Бијелој кући.

Истрага је довела до оптужби по два основа - за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса.

Процедура опозива америчког предсједника покренута је само два пута откако је донесен Устав САД-а. Предсједници Андреw Јохнсон (1868) и Билл Цлинтон (1998) ослобођени су оптужби у Сенату, док је Рицхард Ниxон (1974) одступио с дужности прије него што је опозван. Трумп је трећи амерички предсједник који се суочава с процедуром опозива у Сенату.

(Андолија)

Коментари / 0

Оставите коментар