Вишковић: Нека грађани оцјењују рад Владе Српске

Грађани Српске ће од наредне године у болницама и клиничким центрима Србије бити третирани као домаћи пацијенти, чиме ће се створити значајне уштеде у нашем здравственом систему.

Република Српска 19.12.2019 | 08:38
Вишковић: Нека грађани оцјењују рад Владе Српске

Изјавио је ово у интервјуу за Српскаинфо премијер Републике Српске Радован Вишковић, истичући да Влада ових дана завршава измирење обавеза према здравственом систему Србије.

– Након тога ће фондови здравствених осигурања Српске и Србије потписати споразум који ће омогућити нашим грађанима да приликом лијечења у тамошњим здравственим установама буду третирани као домаћи пацијенти. То значи да ће здравствене услуге, које буду пружане нашим грађанима у Србији, бити за 30 до 50 одсто јефтиније него што је то био случај до сада – навео је Вишковић.

Коју бисте оцјену дали себи за прву годину рада Владе Српске?

Не бих давао себи оцјену, нити Влади Српске. Нека то учине наши социјални партнери, привредници и грађани. Мој принцип рада је да много не обећавам и не причам, већ да што више радим.

Да ли сте у испунили све што сте себи зацртали на почетку 2019. или сматрате да сте могли и више?

Увијек се може и треба више, то је нешто што стално понављам. Међутим, ако погледамо уназад у протеклих годину дана мислим да смо направили добре резултате. Сама чињеница да смо имали ребаланс буџета који је за 60,6 милиона КМ већи од првобитно усвојеног буџета, добар је показатељ нашег рада. Поред тога, статистички подаци показују да имамо највећи број запослених у Српској и највећу покривеност увоза извоза од када се тај податак мјери код нас. Такође, просјечна плата је порасла и сустигла ону у ФБиХ. Ова Влада је повећавала плате и правила бенефите и подстицаје привреди, те уредно сервисирала све обавезе. Буџет је стабилан и ликвидан.

Оно што треба подсјетити јесте чињеница да смо имали проблем око расподјеле прихода од ПДВ, чиме је Српска у овој години оштећена за неких 35 милиона КМ. Да смо имали тај новац, тада би ребаланс буџета у овој години био увећан за скоро 100 милиона КМ.

Треба напоменути да је у овој години дошло и до повећања страних инвестиција у Српску. Многе стране компаније желе да преселе своје погоне овдје и да раде у Српској. У наредном периоду имаћемо разговор са једним озбиљним инвеститором из Аустрије који жели да пресели своју производњу из Пољске у Лакташе. Већ имамо неке привредне субјекте који су преселили у Српску своје погоне из Пољске, Хрватске, Румуније и слично.

Могло се више, наравно, али треба цијенити и околности. Тако треба имати у виду да у протеклих 12 мјесеци није била формирана власт на нивоу БиХ, што је довело до одређеног застоја неких пројеката које смо планирали у овој години. Примјера ради, више од десет мјесеци се чека да се у Парламентарној скупштини БиХ верификује кредитно задужење за изградњу аутопута на коридору 5ц у вриједности од 150 милиона евра. Да је то ишло неким својим током, данас би имали уведеног извођача на тој дионици.

Шта сматрате највећим успјехом у овој години?

Планирали смо буџет за наредну годину увећан за 168 милиона КМ у односу на ову годину. То се никада раније није десило. То је омогућило да расту плате, пензије и друга давања, те да се подрже сва она питања о којима смо раније говорили. Све оно што сам рекао у експозеу и што смо направили у плану рада Владе за 2019. годину ми смо реализовали или започели реализацију у преко 80 одсто. Остатак нисмо могли због неформирања власти на нивоу БиХ и ФБиХ.

Од онога што смо реализовали могу да издвојим чињеницу да повећавамо износ за подстицај за пољопривреду, породицама са троје и више дјеце дајемо бесплатне уџбенике од 2. до 9. разреда. Са Савезом општина и градова Српске дајемо социјално угроженој дјеци бесплатне уџбенике, свим редовним студентима биће омогућено бесплатно школовање, а кроз буџет ћемо обезбиједити и милион марака за врхунске спортисте. Такође, увели смо и кредитну линију за младе до 35 година за њихово самозапошљавање и слично.

Шта ће бити приоритети рада Владе Српске у наредној години?

На самом почетку нашег рада смо врло јасно рекли шта нам је фокус, односно детектовали смо пет кључних проблема у Српској. То су неконкурентна и непродуктивна привреда, неодржив здравствени систем, проблеми у јавном сектору, демографска питања и образовни систем неприлагођен потребама тржишта рада. На тих пет проблема одговорили смо са седам мјера Владе са којима смо кренули у реализацију у овој години. То су конкурентна и продуктивна привреда с циљем повећања плата, одржив здравствени систем, ефикасан јавни сектор, прилагођавање образовања потребама тржишту рада, демографска политика, европске интеграције, међународна и регионална сарадња и дигитална економија.

Међутим, не може неко очекивати да се ових седам мјера ријеши у години дана или пар мјесеци. Ово су системске и дугорочне мјере. Битно да се крене са мртве тачке и да Влада има искрену намјеру да се ухвати у коштац с тим проблемима.

Синдикалци имају примједбе на рад Владе, јер сматрају да је превише благонаклона према послодавцима и да им превише излази у сусрет. Да ли је то баш тако?

 

Поштујем њихов став, али да нисмо имали добру сарадњу и са пословном заједницом вјерујем да не би могли остварити ове резултате које смо остварили. Моја благонаклоност према пословној заједници није била у смислу урушавања буџета или умањења права радника већ на повећавању плата и запослености, а тиме и останак наших људи у Српској. Разумијем став Савеза синдиката Републике Српске. Они су донекле у праву са том својом тезом, јер вјероватно њом желе поручити послодавцима: „дајте и ви још мало више према својим запосленима јер сте од Владе добили довољно“. Ту се у неком дијелу могу сложити с њима.

Још једна од примједби синдикалаца је што се још није кренуло у „жестоку борбу против сиве економије и појачан рад контролних органа“. Због чега је то тако?

Прихватам тај коментар уз једну опаску. Дошло је до кадровских промјена у самом Инспекторату РС, док је у парламенту Српске ове године био Нацрт закона о инспекцијама, који би се сљедеће године требао наћи пред посланицима у приједлогу. У том закону се мијењају неке ствари и пооштравају. Желио сам да се тај закон донесе и почне примјењивати од јануара наредне године, али сам уважио захтјеве да се о њему претходно води широка расправа и уваже све примједбе пословне заједнице, синдиката, Инспектората и људи из струке, како би био проводив на терену и дао добре резултате. То је разлог зашто имамо мало кашњења. У нашем плану за 2020. годину, поред тог закона, још једна мјера коју планирамо у циљу смањивања сиве зоне јесте улазак у нови систем фискализације. Нови систем ће омогућити да Пореска управа Републике Српске добија податке о сваком рачуну појединачно у тренутку када се обавља плаћање. Нови систем фискализације ће бити заштићен и у њега нико неће моћи да убацује своје системе и тако избјегава плаћање обавеза. Тиме ће бити значајно смањена сива зона. Исто тако, настојаћемо да у наредној години што више продајних мјеста и привредних субјеката буде подведено под картични начин пословања, што ће омогућити већи и бољи увид у промет који остварују.

Није нама намјера да се обрачунавамо са било ким већ желимо да доведемо све наше привреднике у исти статус. Када их доведемо у исти статус имаћемо простора да идемо са мјерама растерећења.

Синдикат здравства Републике Српске сматра да су медицинари у овој години били запостављени. Како коментаришете ове оцјене?

Здравствени радници су од 1. октобра добили повећање цијене рада са 135 на 145 КМ, што значи раст плата од неких седам одсто. Разговарали смо и о прековременом раду, ноћном раду, дежурствима и томе да напокон одвојимо рад од нерада или, боље речено, да платимо рад. Мој став је да не требају сви у здравственом сектору да буду плаћени једнако. Да ли је реално да сви имају исту плату? Није. Не могу, на примјер, сви доктори бити исто плаћени, већ требају бити плаћени по учинку.

Да ли је логично да неко ко у току мјесеца има 100 операција на крају буде плаћен исто као онај што је имао 20 операција? Није. Мислим да треба стимулисати људе за њихов рад и не стављати их све у исту раван.

Пацијенти су најбоље мјерило нечијег рада. Имате у породичној медицини у истом дому здравља, на примјер, случајеве да је код једног доктора регистровано 2.500 пацијената, а код другог 700. Не могу та два доктора имати исту плату. Ако у свакој сфери друштва идемо на то да платимо рад, квалитет и струку, онда је крајње вријеме да и овдје почнемо размишљати на тај начин. Вјерујем да би се с тим сложили и многи медицинари. Волио бих да отворимо расправу о тој теми у коју ће се укључити не само представници синдиката, већ и сви здравствени радници.

Не може се рећи да не улажемо у здравствени сектор. Имамо ново крило болнице у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, затим нове болнице у Бијељини и Источном Сарајеву, а реновира се и болница у Фочи, те дограђује болница у Зворнику и гради нова у Добоју. Све су то предиспозиције да здравствени радници имају боље услове, новију опрему, савременију апаратуру и да могу на бољи, бржи и квалитетнији начин дати здравствену услугу нашим грађанима.

Остаје да у наредном периоду ријешимо и питање повећања њихових плата. Не волим бити популистички премијер, па рећи “ми ћемо повећати плате 20 одсто”, а када дође исплата да нема пара. Када се створи простор за неко повећање пензија или плата, ми ћемо повећавати.

(Српскаинфо)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Попај

19.12.2019 07:47

Комедијаш ,који забавља народ својим болесним испадима..."дакле',значи..."ми ћемо бити бољи дио.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

19.12.2019 10:21

Да онда одмах оцјенимо: Рад владе - 0 (Нула), твој рад - 0 (нула), рад министара - 0 (нула)...

Name

Аеросмитх

19.12.2019 11:17

0 оптимистички.

Name

Хаха

19.12.2019 14:33

И овај овдје поток тамо грм! Оцјена нулаааааа ко куца!али не од цоколаде!брвнара босанска!балканска! Па зато ви нецете у Европу тамо има закон за све једнак!ахааа

Name

Оцјена

19.12.2019 07:56

Ево , ми градјани оцјењујемо и каземо да сте највеце зло које је задесило српски народ. Треба Вас смијенити и казнити. заслузили сте најтезе могуце казне. То је реална оцјена за ВАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рррр

19.12.2019 09:29

Најлошију могућу оцјену од мене за владу. Било је зла и до сада, ал за вријеме Вашег мандата гледамо највећу трулеж и мешетарење у министарствима која раде што пожеле, док сте Ви само формално премијер.

Name

Милун

19.12.2019 08:07

Непостоји оцјена којом се ви можете оцијенити.Што се тиче дизања кредита и задуживања ту сте махери чиста 10.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стразар

19.12.2019 08:35

Да се градјани питају ти не би ни досао на власт. Био би стразар у Милицима. Сеф стразе.

Name

Док Холидеј

19.12.2019 08:40

У ИНТЕРЕСУ ВЛАСТИ ЧИСТА ДЕСЕТКА А ШТО СЕ ТИЧЕ ОБИЧНИ ГРАЂАНА МИНУС 1000.

Name

Весна

19.12.2019 08:12

Чуј ово, грађани РС че у Србији бити третирани као домаћи грађани. Запамтићу ово , идем у Србију са здраавственом књизицим РС-а и ако запне показаћу им ову изјаву Вишковића па нека са њим расправе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

19.12.2019 08:23

Грађани немогу оцијенити рад власти, ви изборе покрадете и дијелом купите нашим парама, анкете лажирате , код вас ништа није реално осим покрадене Републике Српске, стално тоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимус

19.12.2019 10:15

А јесам се насмијала. Браво. Поправили сте ми дан. Циркус од премијера и државе .

Name

Ре Весна

19.12.2019 11:19

Рециклирана прича, то су већ наводно омогућили пре 6-7 година. Шупљак.

Name

Рад

19.12.2019 08:35

Мислис на онај дио градјана, цији образ и цаст костају 200 гр. свињетине и једно пиво приде. Е, црни Мањковицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.12.2019 08:42

Нема пролазне оцјене за оно што сте учинили у своме досадашњем мандату. Можете добити само црвени картон и то што прије то боље за овај јадни напаћени народ, чиме се само хвалите није ми јасно, брука и срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нула

19.12.2019 08:49

Али морам дари један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.12.2019 14:29

Ни јединицу ни нулу немогу вам дати!ви сте испод сваке бројке па и нуле!ни нулу не ваљате!!само вас треба пред закон и поријекло имовине! И казнити вас за задузивање неридјене дјеце!срамота невидјено!!

Name

На залост

19.12.2019 08:53

Откако постојите нема ниста паметно од Вас,а као прwмијер сте то и закуцали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

олаф

19.12.2019 09:00

шта се ту има оцјењивати, па сви виде да тонемо све више и више, живот је овдје све скупљи и скупљи, не постоји никаква контрола цијена, цијене диже ко како хоће, а примања ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.12.2019 09:03

Ма кога то јос интересује ако видис групу прица се о њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

19.12.2019 09:22

Од 0-10 оцјена 0.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смс

19.12.2019 10:02

Он прица о ребалансу, а у кредитима до гусе. Ребаланс био за куповину авона, хеликоптера, итд. Ви сте све унистили. Ниси економиста и везе немас с тим сто радис. Боље да дас оставку. Пола министара у Влади полуписмено. Све сами послусници. Нема нормалне особе која мисли својом главом. Циста сте нула!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

19.12.2019 10:07

Да градјани иста знају не би гласали за тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Права оцјена

19.12.2019 10:44

Не казе господин колико су у 2018. години додатно задузили РС (цитај народ). Наравно да је РС привлацна за стране инвеститоре. Додју,радницима минималне плате,кроз разне бенифите владе опљацкају будзет РС,искористе природне ресурсе,утаје порез,кроз пар година задовљни напусте РС а потом је тузе да су остецени. Праву оцјену рада ове као и предходних влада даце генерације које це стасати за петнаестак година када на наплату пристигну сви кредити са ,,повољним каматама и грејс периодом,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

разум

19.12.2019 11:07

то су само зеље ВИЦКОВИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.12.2019 11:08

Давно је превазишао бијеле чизмице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

19.12.2019 11:10

По могућности да су чланови секте звана снсд .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бисер

19.12.2019 12:00

Зељкица је нула за овог и Зору

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

19.12.2019 17:59

очито да није болест све што боли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобра

19.12.2019 18:25

Људи моји, ова сељацина је брука и срамота за Народ, нема он појма -празна и послусна глава-Милин потрцко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народни учитељ

22.12.2019 09:28

Од мене је тешка јединица за знање и умијеће, лаж, обмане и лоше намјере. Владање недовољно због подцјењивања и омаловажавања народа.

ОДГОВОРИТЕ