Уколико он буде министар, Ирина најављује штрајк

Ирина Ловрић, пријавитељица корупције, најавила је штрајк на Тргу Босне и Херцеговине уколико Млађен Божовић буде именован за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара. Божовић долази из реда осталих по приједлогу потпредсједника ДНС-а Ненада Нешића, након тога огласила се Ловрић подсјетивши на кривичне поступке против њега.

Босна и Херцеговина 18.12.2019 | 19:09
Уколико он буде министар, Ирина најављује штрајк

"Ја сам намјеравала да штрајкам сваки дан од дана именовања па до краја мандата. Надам се да ћу то издржати, све што сам рекла ја сам то и учинила", рекла је Ловрић.

Ирина Ловрић била је запосленица Фонда за повратак у БиХ на мјесту техничког секретара.

"Пријавила сам када сам видјела да су надлежне институције и уред за ревизију финансијског пословања Фонда за повратак утврдиле одређене неправилности. То дакле није измислила Ирина, то се налази на низу аката надлежних органа институција. Ја сам вођена својим моралним убјеђењем и законском обавезом пријавила то надлежном тужилаштву, међутим почеле су силне опструкције и политичке интервенције јер се ради о огромном новцу намијењеном повратку избјеглица и расељеним лицима", рекла је она.

Након тога крећу Иринини проблеми са Млађеном Божовићем.

"Ја сам њега тужила за мобинг пред Судом БиХ, у два наврата на првостепеном поступку сам добила пресуду у своју корист, утврђен је мобинг, дискриминација и штета која треба да ми се плати. Међутим, након политичке интервенције, ова пресуда се преиначава на другом степену испред Апелационог вијећа Суда БиХ гдје је објављено каква ће бити пресуда прије него што је донесена од стране Апелационог вијећа. Написано је да је у питању субјективни догађај мобинга, иако има пуно материјалних доказа о томе", испричала је Ловрић.

Судија у првостепеном поступку била је Нада Папо која је утврдила постојање мобинга, у другом степену судија Мирко Божовић одбацује све закључке првостепеног вијећа.

"Чињеница је да је судија Суда блиски рођак Младена Божовића, то је био судија Мирко Божовић. Кад имате правосуђе у ком се поткивају коњи зар очекујете да ће да осуде политичара за мобинг или незакониту обраду личних података", устврдила је Ловрић.

Према њеним ријечима, услиједио је и физички напад:

"Нападнута сам више пута као заштићени пријавитељ корупције и физички ме напао. Када му је истекао други мандат, он је бесправно обављао функцију руководиоца те функције и тада ме физички напао. Ја сам жељела пријавити још једну незаконито проведену јавну набавку."

Након неког времена, Ирина је била одустала од борбе те затражила азил у Њемачкој. Прије окончања поступка добијања азила одлучила се вратити у Босну и Херцеговину како би завршила оно што је започела.

"Они су мене потпуно уништили егзистенцијално да се не бих наставила борити против корупције. Ја нисам једина која је тако прошла. Алма Шеховић се наводно убила, један дисциплински поступак је убио тужитељицу Дијану Милић, ја их имам шест. Ја сам неко ко ће издржати ово што раде и показати шта се крије иза те пресуде и Млађена Божовића", рекла је она те додала:

"Направљена је медијска блокада да се до мене не може доћи, поново сам нападнута, о мени су ширене стравичне неистине, клевете, увреде, понижавања и била сам принуђена напустити БиХ. Тражила сам заштиту Њемачке."

"Када сам све добила, након одређеног поступка, ако добијем политички азил схватила сам да нећу моћи да дјелујем. Објаснила сам да желим да се вратим и наставим борбу. Замолила сам канцеларку Меркел да прате ситуацију у нашој домовини и да учине све што је у њиховој моћи. Ја сам одлучила да се вратим када сви одлазе", испричала је Ловрић нагласивши: "Ко би нормалан пустио да овакав човјек буде министар за људска права и избјеглице?"

Статуса заштићеног пријавитеља корупције се одрекла јер, како је казала, није добила заштиту:

"Инспектор који је радио на истрази по мојој кривичној пријави је Хазим Шаботић, тада је био инспектор у СИПА-и. Након што је предао извјештај Тужилаштву БиХ унапријеђен је у шефа одјела у СИПА-и, а затим именован директором Агенције за превенцију и координацију борбе против корупције. Тада прекида сваки контакт са мном и не пружа ми заштиту осигурану законом. Од те титуле никада нисам имала користи због снажног политичког утицаја у мом случају."

Истакла је да то што држава и правосуђе не функционише не значи да се неће борити против криминала.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине извршила је провјеру Млађена Божовића као кандидата за министра у Савјету, а слиједи провјера СИПА-е прије коначног потврђивања и именовања.

(Н1)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

СЛАВИШ ПЕРКОВИЋ

18.12.2019 18:24

Ирина, молим те буди упорна, нормални људи не смију дозволити да се овакве мрцине домогну ових важних функција. Тај Божовић има исти ментални склоп као брат његовог зета, познати и највећи криминалац у јавном сектору у широј регији, медиокритет Ненад Нешић. Морамо зауставити овај крими клан на челу са Нешићем, ако мислимо сачувати ову државу. Објавите преко друштвених мрежа гдје је окупљање, доћи ће доста нас из Ист. Сарајева да ти дамо подршку против романијског црногорца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

18.12.2019 18:56

Браво и свака част за храброст. Мафија је то под заштитом моћника из власти а тај Нешић је слика ове државе и један обични локални хоштаплер. Да су сви као ти не би ни они дуго опстали...

Name

Мирко

18.12.2019 19:00

Не погани ми Романију. Он је са Трескавице.

Name

Никос

18.12.2019 19:47

ПИТАЊЕ ЗА ИРИНУ: Као најобичнији човјек питам те: Гдје си до сада била? Па поред суда постојале су и још постоје дневне штампе, а ти си то све гледала из ,,прикрајка''. Због таквих, као што су Божовић и ти, никад нисте повратили старосједиоце на своја имањаА отјерали сте пријератне становнике са њихових властитих имања настали су велелијепа насеља око Сарајева која су насељена зна се ко. .

Name

Ирина...

19.12.2019 06:53

...лик из бајке???

Name

бл

18.12.2019 18:41

Подрска Ирини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Дабић

18.12.2019 18:57

Перковићу јеси ли кренуо?

Name

Бн

18.12.2019 18:42

Браво Ирина, само напријед, забранити му да се укад запосли у државне институције

ОДГОВОРИТЕ
Name

треба

18.12.2019 18:58

Цему дрека па ту се и тразе лопови и мафијози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

18.12.2019 19:02

Коме штрајковати, њима такав треба, вјерујем да су сви у СМ исти као божовић, немозе сарађивати поштен и не поштен већ морају сви бити исти ( не поштени).

ОДГОВОРИТЕ
Name

нада

19.12.2019 06:30

А на чело СМ највећи лопов. Браво народе РС. Само напријед.

Name

Подрска за Ирину

18.12.2019 19:07

Ста да казем - ал требало би да се придрузе многи људи да се уради притисак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

18.12.2019 19:40

Бозовицу . Доле Тинторетто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за Ирину!

18.12.2019 19:46

Засто се за ову господју не зна? Гдје су медији? Зена је просла голготу а медији нису ни пропратили њен слуцај! Храбра зено издрзи! Сви смо ми Ирина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

18.12.2019 21:33

Значи, сада, по новом толмачењу, Трескавица планина је планина у Црној Гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оправдан Страх

19.12.2019 13:19

Мислим да ће Додик и ово ријешити методом "Папак"-народним парама-("за народ")! Све се може купити и ако овај Божовић прође онда су купљени и ова Ирна и још неко из СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мелица

15.12.2023 18:10

Једна манипулаторка.Користи активисте материјално и интелектуално.

ОДГОВОРИТЕ