"Партије у РС испуниле свега 12 обећања"

Пет партија које су формирале власт на нивоу Републике Српске - СНСД, ДНС, СПРС, НДП и Уједињена Српска у првој години свог мандата испуниле су 12 од 222 обећања која су дали уочи прошлогодишњих општих избора или око пет посто, јавља Анадолу Агенцy (АА).

Република Српска 18.12.2019 | 12:27
"Партије у РС испуниле свега 12 обећања"

Подаци су ту које су данас изнијели представници иницијативе истиномјер на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Дамир Дајановић, истраживач "Истиномјера", рекао је да су од 12 испуњених обећања три испуњена са закашњењем, а осим тога Влада РС је започела рад на испуњавању 99 обећања, у прогресу је испуњавање њих 17, једно је прекршено, а за пет обећања прекинут је рад на њиховом испуњавању.

"У обзир смо узели постојеће предизборне програме странака које су имале своје програмске документе - ДНС и НДП, као и обећања с предизборних скупова осталих партија које су формирале власт у РС", рекао је Дајановић.

Према његовим ријечима, највише обећања дао је ДНС - 70, док је најмање конкретних обећања имала Уједињена Српска - шест.

Највише обећања евидентирано је у области економије и то 97, а након прве године мандата Владе РС у овој области испуњена су три обећања, 52 су започета, а пет заустављено.

Далио Сијах, уредник портала Истиномјер.ба, рекао је да се може закључити да су се партије на власти у РС бавиле половином датих обећања, тек 13 одсто датих обећања има велику вјероватноћу да ће бити испуњена до краја мандата, те 45 одсто средњу вјероватноћу.

Нагласио је да забрињава чињеница да су само ДНС и НДП доставили свој изборни програм и јавно га представили на својим wеб-страницама.

"Највећа партија није понудила свој предизборни програм и у том смислу није се понашала одговорно према грађанима. Генерално, пред изборе обећавали су ствари чија је реализација започета, а примјетна је и доминација локалних тема, јер су на скуповима начелници општина или кандидати говорили о локалним темама", казао је Сијах.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/ЈхУо4АWЕ4ПА" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">
 
(БН/Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Боки

18.12.2019 14:21

Има ли неко у РС-у да је вјеровао да ће испунити више. Од оних који су обећали и превише, покрали изборе, купили и понижавају оне који су гласали за партије на власти. Никад гора власт, насилна, бахата, пошто су изборе локрали, морају се силом одржавати на власти, али готови су, народ отвара очи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

18.12.2019 14:24

Познато је Додику ста су довезли, али је тајна као и потпис АНП. Он сурује са Амерканцима и земљама квинте.

ОДГОВОРИТЕ