Запослени широм Француске штрајкују

Запослени широм Француске, укључујући наставнике, љекаре, адвокате и раднике у Ајфеловој кули, напустили су данас своја радна мјеста како би протестовали против повећања старосне границе за одлазак у пензију и како би сачували систем социјалне заштите, у страху да предсједник Емануел Макрон планира да га уништи.

Свијет 17.12.2019 | 12:25
Запослени широм Француске штрајкују

За грађане и туристе то значи да се већ 13. дан суочавају с проблемима у саобраћају пошто машиновође настављају штрајк због Макронове реформе пензионог система.

Школе су данас биле затворене и полагање испита је отказано пошто су се наставници придружили штрајку, преноси Ројтерс.

Болнице су од својих запослених захтијевале да пруже кључне услуге након што су медицинске сестре, љекари и фармацеути изашли на улице како би сачували некада хваљени јавни медицински систем који се суочава с потешкоћама послије вишегодишњег смањења трошкова.

Неколико сати уочи почетка протеста, полиција је забарикадирала Јелисејску палату због могућости да насиље изазову активисти покрета "Жути прслуци" или радикални демонстранти, који су бијесни због економске неправде.

Притисак расте на Макрона након што је високи комесар француске владе за пензије Жан-Пол Делевој поднио оставку у понедјељак због наводног сукоба интереса, али влада за сада не одустаје од планова да повећа старосну границу за одлазак у пензију на 64. године.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јаффа

17.12.2019 12:32

Систем гази свуда! Само подобних 30% људи живи, сви остали преживљавају уз свакодневни стрес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивљење

17.12.2019 19:06

Људима из "жутих прслука", на одлучности, борбености, вољи за животом, за будућност себе и своје дјеце. Они не посустају штрајкујући готово годину дана, не желе да се ни предају, ни продају.

ОДГОВОРИТЕ