Звезду чека реконструкција тима - ко иде, ко остаје, а ко долази?

На традиционалној “црвено-бијелој“ вечери Фудбалски клуб Црвена звезда заокружио је 2019. и најавио још веће амбиције за године што слиједе.

Фудбал 17.12.2019 | 10:12
Звезду чека реконструкција тима - ко иде, ко остаје, а ко долази?

Клуб из Љутице Богдана у години на измаку може да се похвали, прије свега, са титулом шампиона Србије и пласманом у групну фазу Лиге шампиона.

Изабраници Владана Милојевића успјели су да обезбиједе играње у елити другу годину заредом, што није пошло ниједном српском клубу од када се Лига шампиона игра у овом формату.

Поред титуле и пласмана у најелитније клупско фудбалско такмичење на свијету, Звезда је понијела и звање шампиона јесењег дијела Суперлиге Србије са једанаест бодова више од другопласираног Партизана.

Када се све сумира иза црвено-бијелих је још једна успјешна година и сада је вријеме да се настави даље. Пред челним људима Звезде је зимски прелазни рок у којем се очекују многе промјене.

Наравно, није све било савршено у 2019, треба причати и о слабо одрађеном љетњем прелазном року, исподпросјечним партијама против Бајерна и Тотенхама, слабим издањима у утакмицама против Партизана.

Прелазни рок

Према сазнањима “Монда”, црвено-бијели на столу имају понуду од 2.500.000 евра за Ричмонда Боаћија од Канзас Ситија и 700.000 евра од Ференцвароша за Душана Јованчића.

Мркела је истакао да клуб неће тражити десног бека и шпица, као и да ће Милан Гајић добити много више минута у случају да Марко Гобељић због добре понуде напусти екипу.

Позиција везног фудбалера вјероватно ће бити приоритет ове зиме.

“Ту смо били дефицитарни и имали смо много проблема. Мало се пише колико нам је неодстајао Јовичић, одиграо је изванредно до те повреде против Хелсинкија. Имали смо много проблема и са Јованчићем. Одиграо је добру сезону, онда је мало пао у форми, повређивао се. Кањас је био добар до повреде против Олимпијакоса, после није испунио очекивања. Могуће је да потражимо играча на тој позицији”, рекао је Мркела.

Навијачи воле да гледају младе фудбалере на терену и управо ће поједини талентовани играчи добити шансу у наставку сезоне.

“Било је планирано да Вељко Николић добије више минута. Повредио је препону на припремама, зато је играо мање. (Жељко) Гаврић је имао одличан учинак у Графичару, биће део тима на припремама као и (Страхиња) Ераковић”, казао је спортски директор клуба из Љутице Богдана. Када је ријеч о доласцима, Звезда сигурно неће тражити странце, већ ће приоритет бити фудбалери из Суперлиге.

Вељко Бирманчевић је играч који се највише спомиње претходних дана. Талентовани фудбалер Чукаричког иза себе има добру јесен и партијама је скренуо пажњу на себе.

Звезди су још интересантни и Ивановић из Напретка, Чумић који носи дрес Радничког, односно Топић из Војводине.

Оно што можемо да закључимо из свега овога јесте да у екипи Звезде нема недодориљивих. Ту мислимо и на капитена Марка Марина који је окосница тима у претходних годину и по дана.

Чини се да је свако доступан и због тога нас очекује веома узбудљива зима у Љутице Богдана. Не можемо, а да не споменемо статус Владана Милојевића. Тренер црвено-бијелих изјавио је да му је утакмица против Чукаричког била најдража у каријери чиме је наговијестио евентуални одлазак.

Убрзо је реаговао Мркела и изјавио како Милојевић може да остане у Звезди све док он жели, чиме је ставио до знања звездашкој јавности да управа даје подршку тренеру.

Одлука ће на крају да буде само Милојевићева. Очекује се да наредних дана сазнамо да ли ће стратег шампиона Србије остати на клупи до краја сезоне.

Подсјећамо, Милојевићу уговор са Црвеном звездом истиче љета наредне године.

Успјеси и неуспјеси

За клубове са ових простора веома је тешко обезбиједити пласман у Лигу шампиона, а када то неко уради у две узастопне године, можете само да му скините капу и одате признање.

Звезда је у претходне три године играла Европу, с тим што је у посљедње двије била међу најелитнијем друштвом. Податак којим се сви у клубу из Љутице Богдана поносе.

Изабраници Владана Милојевића кренули су од првог кола квалификација за Лигу шампиона и редом су избацивали Судуву, Хелсинки, Копенхаген и на крају Јанг Бојс.

Остварен је огроман успјех, али, за разлику од прошле сезоне, чини се да успјех није био адекватно испраћен – односно за пласман у групну фазу нису доведена адекватна појачања.

Такође, пропао је трансфер Ел Фардуа Бена, што значи да није могао да се региструје за Лигу шампиона, а само четири дана прије почетка групне фазе услиједила је утакмица са Инђијом.

Сви се добро сјећају меча са екипом из Војводине, Звезда је одиграла веома лошу утакмицу, до 88. минута је губила, а онда је услиједио сљедећи сценарио – два пенала за два минута.

Један је био далеко ван казненог простора, а други послије катастрофалне грешке голмана Инђије. Ниједном звездашу није било драго због овакво извојеване побједе, а и из Звезде су се огласили послије утакмице.

“Први пенал није постојао, прекршај је био ван шеснаестерца. Судија је направио превид, није био добро постављен, надам се да се такве грешке неће више дешавати на Звездиним утакмицама. Звезда се залаже за што хитније увођење ВАР технологије у нашој лиги”, рекао је Митар Мркела послије утакмице.

Оваква утакмица није била права увертира за гостовање Бајерну из Минхена, међутим црвено-бијели су оставили солидан утисак на “Алијанц арени”.

Септембар је можда био и најлошији мјесец шампиона Србије, пошто је у њему Звезда доживела и пораз од Партизана. На страну изгубљена утакмица, црвено-бијели су изгледали инфериорно у односу на највећег ривала.

Када причамо о првом дијелу сезоне, Звезда може да се похвали јесењом титулом, међутим игра као игра је била прилично разочаравајућа у многим утакмицама.

Ту се прије свега мисли на дуеле против Тотенхема и оне против Бајерна у Београду. Црвено-бијели су у та три меча завршили са гол разликом 0:15, а меч против минхенског клуба посебно тешко је пао свим звездашима због једног од најубједљивијих пораза у историји (0:6).

На крају је дошла и утакмица са Олимпијакосом за коју сви знамо како се завршила.

Не смијемо заборавити ни цене карата за Лигу шампиона које су биле превисоке и које су удаљиле многе звездаше од стадиона “Рајко Митић“ – неке јер нису били у могућности да плате, а неке јер нису жељели из принципа.

Било како било, у години иза нас фудбалери Црвене звезде много пута су обрадовали навијаче, што на трибинама, што крај малих екрана. Сада се очекује реконструкција тима и видјећемо како ће изгледати Звездин тим 15. фебруара када креће прољећни дио сезоне.

(б92)

Коментари / 0

Оставите коментар