Вишковић се хвали да је стање у буџету добро

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Српска упркос опструкцијама и блокадама остварила добре резултате у години на измаку и послала снажну поруку свима у БиХ и међународној заједници да је и у стању притисака све успјешно пребродила и испунила своје обавезе.

Република Српска 17.12.2019 | 09:20
Вишковић се хвали да је стање у буџету добро

– С поносом могу рећи да је упркос опструкцијама са којима се суочила Српска буџет ликвидан и да је стање у буџету више него добро. То показује да смо све обавезе као што су плате, пензије, социјална давања и подстицаји уредно измиривали. Чак смо и неке обавезе из претходног периода уредно измиривали, иако смо ове године повећавали плате просвјетних радника, униформисане и судске полиције, као и у здравству – рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је ребалансом овогодишњи буџет повећан за 60 милиона КМ, те да је Српска због блокаде из Федерације БиХ (ФБиХ) оштећена за око 35 милиона КМ само у овој години на основу расподјеле индиректних пореза.

– Већ двије године блокирано је око 200 милиона КМ за инвестиције у ‘Електропреносу БиХ’, а од тога 42 одсто припада Српској. У Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ блокиране су инвестиције за водоводе, канализацију, путну инфраструктуру… Због тога жалим, јер да смо све то имали у оптицају наши показатељи би били још бољи – истакао је Вишковић.

Он је навео да је најбоље да о раду Владе говоре привредници и грађани, а да је његово мишљење да је она испунила свој задатак, иако нису формирани Савјет министара и Влада ФБиХ што је правило потешкоће.

– Захваљаујући нашој привреди и мјерама које смо проводили са пословном заједницом и синдикатом дошли смо у позицију да имамо највећи број запослених у Српској од када се тај показатељ мјери. Покривеност увоза извозом је 76 одсто. Просјечна плата за октобар износила је 910 КМ и први пут достигла ниво ФБиХ – рекао је Вишковић за РТРС.

Он је подсјетио да је усвојен Закон о подстицајима на основу којег послодавцима који радницима повећавају плате враћају дио пореза и доприноса, наводећи да је за ту намјену у буџету за 2020. годину планирано 7,9 милиона КМ.

Говорећи о Приједлогу буџета Републике Српске за наредну годину, Вишковић је истакао да је он већи за 168 милиона КМ у односу на план буџета за ову годину, а у односу на ребаланс буџета за 2019. годину за 108 милиона КМ.

 

– Имамо за 50 милона КМ мање кредитно задужење него што је било у 2019. години, а враћамо 40 милона КМ више кредита него што се задужујемо – рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да Влада ради на повећању плата за буџетске кориснике за шта је потребно око 70 милиона КМ, док је предвиђено и редовно повећање пензија од 1. јануара за три одсто, а за то ће бити потребно око 40 милона КМ.

– Та средства ће бити обезбијеђена у буџету и наши радници и пензионери не треба да брину – рекао је Вишковић.

Он је додао да треба наставити са оним што је ова влада покренула, а то је да су најбољим студентима са два јавна универзитета у Српској обезбијеђена радна мјеста.

– То ће бити пракса и у наредним годинама. На тај начин Српска жели да задржи младост и оне најбоље јер су они стуб развоја и будћност Српскке – нагласио је Вишковић.

Влада је, додао је он, помогла и многобројне хуманитарне акције јер је њена улога да помогне сваком човјеку.

– Ријешене су стотине захтјева и у складу са могућностима помоћ је упућена онима којима је била неопходна. Чуо сам за случај породице на Сокоцу са петоро дјеце, разговарао сам са сарадницима и ступићемо у контакт са њима како би им Влада помогла и био ријешен њихов проблем – рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада са 100.000 КМ подржала и хуманитарну акцију “С љубављу храбрим срцима”.

– То је веома важна акција јер ће новац бити уложен у рјешавање животних питања дјеце са посебним потребама. Сви треба да учествују у хуманитарним акцијама јер смо као народ познати по томе да смо и у тешким временима спремни да будемо солидарни – истакао је Вишковић.

– Привредне субјекте који инвестирају у нове технологије и опрему за тај износ смо ослободили плаћања пореза – додао је Вишковић.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

17.12.2019 08:45

А стандард живота?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

17.12.2019 09:31

Ста друго оцекивати да изјави.Сигурно сте оцекивали да це реци како је цијели систем накарадан и како га треба мијењати,а да је народ РС задузен до костане срзи!

Name

Влада

17.12.2019 11:39

Сигурно је да је сада пууно боље него када су данасњи опозиционари били на власти, јос да нам ови ,наси, у СМ у прослом мандату нису блокирали на сваком кораку сигурно би стање у РС било боље! Једном издајник, увјек издајник!

Name

даре

17.12.2019 15:50

А ста су блокирали у СМ? Ништа и ово 200 милиона у Електропреносу није блокирано него се недозвољава да троше локални моћници како им наумпадне. Ово сто Вишковци замишља да је 42% ако му продаје добар је. Зато сто у уцесце у Електропреносу 36%

Name

МИЛТОН ФРИДМАН

17.12.2019 10:56

А је Игору се све редовно исплацује. Остали по 5 до 10 марака од пензија до инвалида. Демогагог опет без скурупула лупета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

17.12.2019 11:22

У РС теце мед и млијеко. Од те силне милине и благостања паметан народ бјези главом без обзира. Камо среце да је на целу Владе врстан економиста, а не неструцан послусник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

17.12.2019 11:56

Цега се паметан стиди, будала се хвали.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина права

17.12.2019 16:04

Да ли он разликује добро од катастрофалног?

ОДГОВОРИТЕ