Економске реформе Владе РС нису задовољавајуће

Програм економских реформи 2020-2022 о коме посланици у Народној скупштини РС треба да расправљају на Осмој редовној сједници није задовољавајући за представнике Конфедерације синдиката РС.

Република Српска 16.12.2019 | 18:18
Економске реформе Владе РС нису задовољавајуће

Они су имали бројне примједбе на предложени документ и траже од да се ситуација додатно сагледа и да се у договоре укључе сви социјални партнери.

Економске реформе предвиђене стратешким документом који је представио први човјек Владе РС, нису урађене на адекватан начин. Ово је мишљење челних људи Конфедерације синдиката РС.

Најављена реформа здравственог система није омогућила оно што је Српској неопходно, а то је зауставити одлазак медицинског кадра из РС. Минимум за такво нешто је повећање плата медицинским сестрама и техничарима од 100%.

Представници Конфедерације синдиката посебне замјерке имају на реформе које се односе на ЕРС, гдје се Влада приступањем Европској енергетској заједници обавезала на реструктуисање овог предузећа. Прве процјене говоре да би око 1000 људи могло постати технолошки вишак, што значи да ће за њих бити неопхнодно збрињавање.

У реструктуисање морају и Жељезнице РС. Предузећу су потребни нови послови, али прије свега систематизација и доношење адекватних колективних уговора, чиме би се дефинисале обавезе и права радника.

Рок за ова рјешења је март наредне године. Уколико то не буде испоштовано, биће ангажована консултантска кућа која ће по узору на ЕРС понудити рјешења. Такав епилог није прихватљив за представнике Конфедерације синдиката.

Из Конфедерације синдиката замјерке имају и на Закон о измјенама и допунама Закона о доприносима, којим се умањује стопа доприноса за осигурање од незапослености са 0,8% на 0,6%. Највећи проблем у свему имаће Завод за запошљавање, који ће на основу Закона о посредовању при запошљавању и правима за вријеме незапослености имати веће издатке, а буџетом губи 9,6 милиона марака. Траже да овај Закон буде скинут са дневног реда.

Конфедерација синдиката није против растерећања привреде, али да је ово удар на раднике и да је све рађено без договора са свим социјалним партнерима.

Поред свега наведеног, из Конфедерације поручују да су задовољни када је ријеч о предложеној реформи јавне управе, првенствено када је ријеч о Закону о државним службеницима и утврђивању аналитичке процјене за свако радно мјесто.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реалност

16.12.2019 20:52

Ова влада нити има ресурсе нити знања да несто измјени на боље. Доказ је њен досадасњи рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.12.2019 23:06

Тјерање способних долази на наплату.

Name

Истине ради

16.12.2019 22:18

Интересантно, све све што премијер говори, ради, обећава, наглашава, подвлаћи, уопште не изазива коментаре, не подстиче коментаторе на коментарисање. Или врло мало, један или два коментара, више онако реда ради, безбојна. Народ дигао руке од њега. Па тако и коментатори.

ОДГОВОРИТЕ