"Подршка Влади, али уз додатне захтјеве"

Представници пословне заједнице, привредника и синдиката Републике Српске подржавају предложени Програм економских реформи Владе РС, али сви имају додатне захтјеве и очекивања.

Република Српска 16.12.2019 | 14:12
"Подршка Влади, али уз додатне захтјеве"
Тако у Савезу синдиката, у име којег се јуче народним посланицима обратио Горан Станковић, очекују од посланика подршку у иницијативи за раст плата, прије свега у привреди, те у повећању најниже плате.

– Недавно сте изгласали законе којима сте одобрили раст плата у јавном сектору и то је добро. Међутим, оно што се дешава у јавном сектору се не одражава на привреду иако су добили бројне бенефите од Владе. Просјечна плата у привреди је тек око 620 конвертибилних марака – рекао је Станковић.

Он је навео да је веома битно да се повећа најнижа плата, а Синдикат захтејва да то буде 550 КМ, а од средниен наредне године 600 КМ.

– Најнижу плату треба да добијају НК радници, а код нас је примају и КВ радници, и они са средњом, али и високом стручном спремом, што упућује на злоупотребе – навео је Станковић.

Савез синдиката је заадовољан што се у овом програму нашао њихов захтјев – финансирање тешких обољења код радника у пуном износу бруто плате. Такође, на захтјев Савеза синдиката Влада је прихватила да буде измјењен Закон о раду и да се донесе Закон о спречавању насиља и узнемиравања на раду.

Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката РС, упознао је народне посланике да 15 одсо запослених у дистрибутивним предузећима “Електропривреде РС” треба да остану без посла у наредном периоду. 

– У првом кругу то је 562 радника, а послије још 460 запослених. То су живи људи. Шта ће бити с њима? Ми тражимо адекватне стимулативне отпремнине, док у Влади РС те износе хоће да опорезују. Ми смо разочарани ставом Владе – каже Тепавчевић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да су посолодавци задовољни опредјељењем Владе за наставак растрећења привреде.

Он је саопшти прецизне податке по којима су послодавци са повећаним дијелом неопорезивог дохотка добили око 60 милиона марака, а да су учешћем државе у финансирању породиљског боловања добили око 35 милиона КМ годишње и да очекују још око 15 милиона КМ по том основу од наредне године јер држава на себе преузима у потпуности ову обавезу.

Такође, послодавци очекују да ће привреда доботи назад око десет милиона КМ по основу тога што су повећали плате запосленима.

– Очекујемо да ће заиста бити урађена гиљотина прописа – поручио је Тривић.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић навео је да привреду РС ове године карактеришу негативни трендови у паду индустријске производње и извоза. -Зато нам је потреба подршка државе у смислу јачања конкурентности предузећа. Радује нас што ће бити омогућен грант у буџету за технолошко опремање предузећа – навео је Ћорић.

Он је додао да је став привредника да се у што краћем року укупна пореска давања на рад морају вратити на ниво из 2008. године – 52 одсто.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар