Фого: Програм реформи БиХ је напредак у процесу НАТО интеграција

Адмирал Џејмс Фого, командант Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу, сматра да је Програм реформи БиХ, који је недавно усвојило Предсједништво БиХ, напредак у процесу НАТО интеграција наше земље.

Босна и Херцеговина 16.12.2019 | 12:02
Фого: Програм реформи БиХ је напредак у процесу НАТО интеграција
- Био сам у БиХ прије пар мјесеци, гдје сам изјавио да сам разочаран што је процедура усвајања Годишњег националног плана спора. Годишњи национални план је нека врста процјене коју раде у БиХ како би сагледали сопствени процес реформи Оружаних снага, а које чине Хрвати, Бошњаци, Срби из оба ентитета, значи и из Републике Српске - рекао је Фого у интервјуу за портал Еуропеанwестернбалканс.

Према његовим ријечима, члан Предсједништва БиХ Милорад Додик био је веома јасан у томе да не жели да покрене процедуру усвајања, иако је у скорије вријеме дошло до мале промјене његовог става, па смо тако добили Програм реформи, меморандум о договору.

- Мислим да је то напредак у односу на то гдје смо некада били, а то је да Република Српска и предсједник Додик нису били заинтересовани за било какву дискусију која је на било који начин повезана са Годишњим националним планом, и гдје смо сада са овим планом реформи. Рекао бих да је то напредак и морате бити захвални на малим побједама - казао је Фого.

Адмирал наводи да је бригадна генералица Марти Ј. Бисселл учинила фантастичан посао на челу НАТО штаба у БиХ.

- Била је тамо годину и по дана, мандат јој је продужен за шест мјесеци до доласка новог бригадног генерала. Мислим да ће генералица Бисселл бити упамћена по томе што је одржала мир и стабилност, као и због тога што је опет покренула дијалог о реформи који је толико дуго стајао у мјесту - сматра Фогго.

Како је навео, што се више одлаже нешто просто попут слања Годишњег националног програма, то се код других институција евроатлантског система више ствара невољност да се укључе и помогну.

- То има економске посљедице по земљу. Мислим да је Република Српска увидјела ово и рекла да ово није само лоше по друге ентитете, већ је лоше и за саму Републику Српску, тако да је морала да крене напријед - навео је Фогго.

Наглашава да су стабилност и безбједност коју је НАТО донио створили повјерење.

- Повјерење код страних инвеститора. Људи желе да дођу и уложе своје ресурсе и новац у будућност ваше земље. У мјестима као што је БиХ, они не могу без страних инвеститора који улажу доста сопственог капитала. Једном када постигнете то, тржишна економија ће процвјетати и људима ће стизати дивиденде – напомиње Фого.

Још једном понавља да све почиње од стабилности и безбједности, преносе Вијести.ба.

- Не можете имати јаку економију без повјерења, стабилности и безбједности, а то не долази само од јаких војних снага, већ и од јаких, способних, кредибилних и етичких полицијских снага и министра унутрашњих послова који ће чувати границе од кријумчара и насилних екстремистичких организација.

Тако да оно што НАТО жели да овдје допринесе је од користи за грађане ових земаља. Они су наша држава партнер и ми желимо да им помогнемо, и мислим да је Република Српска можда то увидјела и идемо у правом смјеру. Што прије, то боље, што брже ово урадимо, то ће бити боље за народ у Босни и Херцеговини - поручио је адмирал Фого.

(Вијести.ба/Еуропеанwестернбалканс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тхе енд

16.12.2019 11:59

Крај за НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

16.12.2019 12:52

Гдје су дезурни критицари?

Name

Србин

16.12.2019 12:25

Знаци није тај програм АНП?

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

16.12.2019 14:52

Није сија, него врат. Ако сам добро разумио овог адмирала и упоредим са оним сто Миле о томе говори закљуцујем да је 1 од њих двоице лазов.

Name

Пирке

16.12.2019 13:33

Моји Срби, уведе вас Леми у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Прике

16.12.2019 14:11

мој Прике, ти си сигурно из Фбих, цим цитати не знас! Срби никада у НАТО неце. Леми цека да тај документ оде у НАТО, да они то потврде као сто вец раде и МАТИРАО ВАС ЈЕ СВЕ :)

Name

Ре пирке

16.12.2019 16:54

Цобане овце у шаке и вати се планине.морате сватит да тзв беиха немозе у нато док се пита Републике Српске, а богами се пита и те како.