Асад: Американци краду нашу нафту и продају

Сиријски предсиедник Башар ал Асад оптужио америчког предсиедника и САД да продају нафту коју су украли из Сирије.

Свијет 16.12.2019 | 09:43
Асад: Американци краду нашу нафту и продају
Трамп је, подсиетимо, прије неколико мјесеци донио одлуку да се америчке трупе повуку из Сирији, што је и учињено, али је такође саопштио да ће дио трупа САД остати на том подручју како би се осигурала нафтна постројења.

Асад је, у свом најновијем обраћању, оптужио САД да продају нафту коју су украли из његове земље, као и да је продају Турској.

С друге стране, САД и Турска су, иако савезници када је ријеч о питању Сирији, љути противници када је ријеч о намјерама Турске да се додатно наоружа куповином руског наоружања.

"САД се снажно ослањају на приватне војне компаније сличне 'Блеквотеру' у овом рату. Чак и ако имају неколико стотина америчких војника у Сирији и даље имају неколико хиљада, можда и десетине хиљада цивила који раде у овим компанијама и боре се у Сирији", рекао је Асад.

Он је додао да је тешко утврдити тај број, пренио је "Спутњик".

Производња нафте у Сирији 2011. године била је на нивоу од 375.000 барела на дан, али је драматично опала од избијања грађанског рата.

Ситуација се још више погоршала када је Исламска држава заузела дијелове источне Сирије, гдје је концентрисана трећина нафтних резерви ове земље.

(Спутњик)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јаффа

16.12.2019 09:22

Одувијек је свијет почивао на Закону јачег...правде и права слабо или никако има.

ОДГОВОРИТЕ