У току седмице засједање оба дома ПСБиХ

За ову седмицу најављено је неколико сједница комисија, колегија и домова Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине чији је застој у раду забиљежен у посљедњих неколико мјесеци због непотпуног формирања тог највишег државног законодавног тијела.

Босна и Херцеговина 16.12.2019 | 07:42
У току седмице засједање оба дома ПСБиХ
Наиме, због недостављања имена чланова комисија одређених политичких структура, нису била формирана радна тијела оба дома ПСБиХ чија су мишљења о документима, попут закона и одлука, неопходна како би их на пленарним сједницама разматрали посланици и делегати Представничког и Дома народа.

Посланици Представничког дома на прошлој сједници именовали су предсједавајуће и чланове Уставноправне комисије те комисија за спољне послове, за спољну трговину и царине, за финансије и буџет, за саобраћај и комуникације те за остваривање равноправности полова.

Преостало је да делегати Дома народа именују чланове за радна тијела тог дома, што је најављено за петак, 20. децембра, а потребо је и да оба дома предложе чланове за заједничка радна тијела чиме би било комплетирано формирање Парламентарне скупштине БиХ.

Сљедеће седмице, тачније у сриједу, 18. децембра, засједа и Представнички дом, а за разматрање је предложено 45 тачака дневног реда које нису разматране јер је ово тек друга редовна сједница Дома од када су посланици именовани на дужност.

Пред посланицима је, у правом читању, Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину. Овогодишњи буџет није до сада усвојен, те су ове године бх. институције функционисале кроз четири тромјесечне одлуке о привременом финансирању.

Требао би бити разматран и Приједлог закона о осигурању депозита у банкама у другом читању те измјене Закона о платама и накнадама које предвиђају ограничење висине отпремнине, али и измјене Кривичног закона, као и 28 међународних споразума од којих се неколико тиче осигурања средстава за наставак реализирања инфраструктурних пројекта.

Уочи сједнице Представничког дома биће одржана сједница Колегија Дома, као и сједница Колегија Представничког дома у проширеном саставу, али и сједница заједничког колегија оба дома ПСБиХ.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар