Велика Кладуша: Протест мјештана због миграната

Мјештани насеља Глиница и Врнограч, надомак Велике Кладуше, окупљањем су указали на актуелни проблем с мигрантима, који у посљедње вријеме све чешће проваљују у стамбене објекте тражећи заклон и смјештај.

Босна и Херцеговина 15.12.2019 | 19:08
Велика Кладуша: Протест мјештана због миграната
Према ријечима Фикрета Дукића, представника мјештана, овим подручјем се креће велики број миграната с обзиром на то да се ради о селима у непосредној близини хрватске границе.

"Велики број је кућа које су напуштене и власници не живе у њима. Мигранти проваљују у такве објекте, ложе ватру и чине штету. Само у посљедњих мјесец дана имали смо три случаја паљевине, а двије куће су у потпуности уништене, док смо једну некако успјели спасити", казао је Дукић.

Према његовим ријечима, учестале су и крађе приватне имовине, као и домаћих животиња, које мигрантима често послуже као храна.

Подузетник Мехо Ћеримагић, из села Врнограч, каже како му је прије неколико дана проваљено у радњу и да је у њеној унутрашњости ложена ватра.

"У близини је аутобуска станица на коју пристиже велики број миграната и ја сада стално морам дежурати и бити на опрезу како се не би нешто догодило", каже Ћеримагић, додајући како се мјештани не осјећају сигурно.

Мјештани кажу како о свим нежељеним појавама редовно обавјештавају припаднике полиције УСК и да се често догађа да они одговорност пребацују на Граничну полицију, па у неким случајевима нико не интервенише.

О својим проблемима су, како истичу, обавијестили надлежне локалне и кантоналне институције, па и Канцеларију омбудсмана у БиХ.

Иначе, на подручју Велике Кладуше борави велики број миграната, који немају осигуран смјештај, с обзиром на то да се у прихватном центру "Мирал" налази око 700 особа, чиме су капацитети тог центра попуњени.

Због тога значајан број њих проналази смјештај у напуштеним објектима, као што су бројне девастиране хале предузећа "Агрокомерц", којих је много на овом простору.

Број миграната који борави на подручју Велике Кладуше тешко је процијенити, али се претпоставља како их има око 1.500.
 
(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

опа

22.12.2019 12:19

Само сутимо то све треба вратити у Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ