Одметнути синови љуљају 18 година власти?

Бивши турски премијер Ахмет Давутоглу основао је Странку за будућност, која би би владајућу Странку правде и развоја (АКП) могла да кошта много гласова.

Свијет 15.12.2019 | 18:12
Одметнути синови љуљају 18 година власти?
Већ 18 година предсједник Реџеп Тајип Ердоан кроји политику Турске, међутим у посљедње вријеме његов режим се суочава с проблемима - економска криза, ојачана опозиција и пораз на комуналним изборима крајем марта, изазвали су трзавице у врху владајуће АКП, пише Дојче веле и додаје да је Давутоглу у септембру напустио АКП.

Он је у четвртак званично основао нову странку тако што је Министарству унутрашњих послова предао захтјев за оснивање "Гелецек Партиси" - Странке за будућност.

Ердоан и Давутоглу су дуго времена били блиски сарадници, а од почетка великог успона АКП 2002. године Давутоглу је стајао чврсто на страни турског предсједника - као савјетник, министар спољних послова, премијер и чак предсједник АКП, али 2016. године је свом политичком оцу постао превише својеглав и Ердоан га је повукао са обје функције.

Како се наводи, оснивањем Странке за будућност бивши премијер се свети, а његова странка би могла да преотме владајућој АКП важне гласове из конзервативног табора.

Турски медији преносе и да још један моћан бивши сарадник представља пријетњу за Ердоана - бивши министар привреде, један од оснивача АКП, Али Бабаџан, могао би да оснује нову странку.

Бивши министар спољних послова Турске, Јашар Јакиш, за ДW каже да би оснивање тих нових партија могло да нанесе велику штету Ердоановој странци.

"И Бабаџан и Давутоглу ће сакупити гласове присталица АКП. Бабаџан је уз то на добром гласу у међународном финансијском свијету. Његова економска стручност ће му помоћи да добије гласове и од бирачког тијела опозиционих странака Републиканска народна партија, Партија националног покрета и Иyи Парти (Добра странка). Давутоглу је опет добра опција за конзервативне бираче", сматра Јакиш.

Политиколог Башкин Оран с Универзитета у Анкари сматра да почиње распад АКП.

"Осамнаестогодишња владавина се приводи крају. И Бабаџан и Давутоглу ће преотети гласове АКП. Њихов главни циљ је да Ердоану подметну ногу", сматра Оран.

Ипак, у Турској Давутоглуу замјерају да је предуго ћутао и да је такође одговоран за ерозију турске демократије, а сличних критика има и на рачун Бабаџана.

"Могло би се рећи да Бабаџан има боље шансе против АКП од Давутоглуа. Бирачи се сјећају да је Давутоглу био премијер. То је велики хендикеп", сматра Јакиш.

Ердоан је више пута напао Давутоглуа да је издајник и пријетио да ће због тога одговарати.

Бивши сарадници су АКП-инсајдери и веома добро познају Ердоанов систем, међутим Ердоан је наговијестио да у шаци има компромитујуће информације о његовим изазивачима - и Бабаџана и Давутоглуа је оптужио да су преварили државну банку Халкбанк када су јој наложили да одобри кредит од 65 милиона евра истанбулском Шехир универзитету који није враћен.

Прљава борба је почела и прије него што су двије нове странке уопште почеле с радом, а према ријечима Орана, оптужбе ће се наставити свом силином.

"Након што је Ердоан отворио поглавље 'Халкбанк', отвориће и многа друга. На тај начин би могли да испливају и детаљи о улози исламског проповједника Фетулаха Гулена", каже он.

Давутоглуово оснивање странке је симбол ерозије у врху АКП - посљедњих мјесеци странку је напустило близу милион чланова, међу њима и важни функционери који већ неко вријеме неуобичајено критички говоре о вођству АКП.

Додаје се да да би до предсједничких избора 18. јуна 2023. осипање странке могло да се настави, а стручњаци полазе од тога да ће Ердоан посегнути за провереном тактиком - пријевремених избора који би требало да спријече тренд слабљења странке.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар