Да ли ће бити израђен регистар запослених?

Програм економских реформи од 2020. до 2022. године предвиђа израду регистра запослених код корисника буџетских средстава. Овај пут планирано је да се уради анализа сваког појединачног радног мјеста запослених у републичким органима управе, што би значило и измјене висине плата.

Република Српска 15.12.2019 | 16:05
Да ли ће бити израђен регистар запослених?
Колико посла и резулатата толико и плата. Они који буду радили више и боље, више ће бити и плаћени. Да би систем правичније исплате плата заживио потребно је усвојити и нови Закон о држваним службеницима, али и и Закон о платама запослених у републичким органима управе Републике Српске.

"На основу анализе и аналитичке процјене радних мјеста, успоставиће се вриједносни систем радних мјеста у републичким органима управе, чиме ће се створити претпоставке за коректнији платни систем", наведено је у Програму економских реформи који је недавно усвојила Влада РС.

Незванично нови Закон о државним службеницима обухватиће 11 категорија државних службеника. Према наводима наших извора упућених у садржај новог Закона неће бити више дозвољено да они који су недавно почели да раде преко ноћи без адекватног искуства постану нечелници одјељења.

''Плате запослених у јавном сектору треба да буду по учинку. Да основица буде заједнича за све, али све преко тога иде према учинку, јер велик број не долази на посао, а води се као запослен или не ради свој посао, а сједи и прима плату као и неко ко ради свој посао'', каже посланик СДС у НС РС Давор Шешић.

Индикативно је, међутим, што се планира увести ред код исплате плата, а регистар запослених који плату примају из буџета још није угледао свјетлост дана, иако је усвојен прије двије године. Посланици владајућих странака данас нису жељели да износе своје мишљене на ову тему. За ПДП-ову Јелену Тривић то је парадокс, јер се иде погрешним редослиједом.

''Ако се не може израдити један Регистар запослених, онда не вјерујем да се може ићи на тако висок ниво плата по учинку. То је виша пракса озбиљнијих земаља, које су прошле раније нивое па дошле на тај, а ми се нисмо помјерили са мртве тачке, а то је израда Регистра'', каже посланик ПДП у НС РС Јелена Тривић.

Синдикат управе РС инсистира да се објави регистар.

''Законским новим рјешењм биће унапређена област напредовања, биће уређена и област категорија државних службеника гдје ћемо јасно моћи разврстати државне служенике у складу са њиховом стручном спремом, у складу са њиховим компетенцијама и у складу са послом који обављају, што ће на крају крајева дати могућност сваком руководиоцу државног органа да може да награди државног службеника који нарочито постиже добре резултате'', каже  предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Уколико се они који су написали Законе буду придржавали истих без изузетака и примјењивали их без гледања кроз прсте, биће смањена и укупна јавна потрошња на плате. 



(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Диплома

15.12.2019 16:38

Кад ће се забранит рад са приватним дипломама у државним институцијама односно њихово признавање?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

15.12.2019 17:22

пребројавање је забрањено насим законом! то је пословна партијска тајна!!!и несмије се одати одмах се губи и посао и привилегије и пут под ноге и трази другу дрзаву!! јасноооо јасно!!!тацка!

Name

Портпарол СНСД-а

15.12.2019 19:04

Овако несто могу само да измисле корисни идиоти какви су сада на власти!

Name

ЧЕГА РЕГИСТАР

16.12.2019 02:29

ЧЕГА РЕГИСТАР. ЗАПОСЛЕНИХ. ПА ТИХ ЈЕ СВЕ МАЊЕ И МАЊЕ, ИАКО КЛЕПРОМАН КАЖЕ ДА СМО НА ИСТОРИЈСКОМ МАКСИМУМУ. КАКО ТАЈ ЛАЖЕ И ИЗВРЋЕ СВЕ. УЖАС.

Name

Добар Виц

16.12.2019 06:18

Ко боље ради висе це да заради?! Никада у тајкунској дрзави!

ОДГОВОРИТЕ