Велике количине канцерогеног уља код базена

Афера „Пирален“ се и даље не стишава, а посебно су забрињавајући резултати најновије анализе, која је показала да поред Градског олимпијског базена у Бањалуци има 9. 000 пута више опасног уља пиралена него што је дозвољено, ексклузивно открива Српскаинфо.

Република Српска 14.12.2019 | 20:53
Велике количине канцерогеног уља код базена
На недавном састанку, који је одржан у „Инцелу“ са представницима УНДП и холандским стручњаком, из Градске управе Бањалука открили су да су урадили и трећу анализу земљишта у кругу пословне зоне „Инцел“.

Том приликом смо видјели резулате анализе, а који су много гори него што су показале све анализе које су раније урађене.

Наш извор открива да је посебно забрињавајући резултат анализе земљишта уз саму ивицу објекта Градског олимпијског базена.

Ту је нађена количина већа од 1.800 милиграма пиралена по килограму земљишта, а зна се да је код нас дозвољено само 0,2 милиграма.

– Ови резултати су веома забрињавајући, јер су на ивици јединог олимпијског базена у Бањалуци нађене веома опасне количине пиралена. Тај базен посјети више стотина дјеце сваки дан, а кад је љето они трче и око базена, ту се знају играти док чекају тренинг. То дословно значи да су се дјеца годинама играла на пиралену – појаснио је наш сагорник.

Он је додао да је већ свима познато колико је то опасно и канцерогено уље.

Извор Српскаинфо укључен у цијелу аферу око пиралена, открио нам је и друге запањујуће информације.

Он тврди да резултати треће анализе која је урађена у иностраству показала драстичне разлике у резултатима у односу на другу анализу.

– Резултати друге анализе су скроз у супротности у односу са задњом анализом која је урађена. У том другом мониторингу земљишта се наводило да на појединим мјестима има по неколико милиграма пиралена. Међутим, када је урађена трећа анализа показала је да на тим мјестима има на стотине или хиљаде милиграма пиралена – појашњава наш извор.

Према његовим ријечима, то баца сумњу на то како је урађено друго узорковање земљишта и зашто су приказани такви резултати.

– Забрињавајуће је и да количина од 1.800 милиграма пирелана по килграму земљишта, а која је нађена крај базена, није највећа количина која је утврђена. Највећа количина пиралена нађена је у кругу некадашње „Енергане“ гдје је откривено невјероватних 6.722 милиграма пиралена – каже извор Српскаинфо.

Додаје да у кругу тог предузећа има још неколико мјеста где је било пиралена преко 2.000 милиграма по килограму земљишта, али да је било још неколико локација гдје га је било више од 1.000 мг/кг. 

Пирален није једини проблем када је ријеч о загађености земљишта у кругу овог некадашњег гиганта “Инцел”.

– У кругу појединих фирми, нађене су и огромне количине тешких метала, прије свега живе и олова  – рекао је поменути саговорник.

Оно што је охрабрујуће, јесте да је и трећа анализа показала да воде, као и храна нису загађени пираленом.

– Узети су узроци три рибе, два узорка пилићег меса и узорак поврћа. У подземним водима и храни није утврђено присуство пиралена, због чега ће се поновити узорковање ради предстрожности – појаснили су у Градској управи Бањалука.

Подсјетимо, Српскаинфо је још у априлу ове године објавила први текст о еколошкој катастрофи која се десила у кругу „Инцела“, када је избио пожар у којем је горио пирален.

Након тога обављено је више контрола земљишта у „Инцелу“ који су показали шокантне резултате.

Због тога се у све укључила и државне институције, а одобрено је и 300.000 евра за санације земљишта у „Инцелу“.

Фијаско од састанка

Недавно је у Бањалуци одржана презентација холандске фирме „Туав“ и њиховог стручњака Бодвина Фоке око начина рјешавања проблема пиралена у „Инцелу“.

На састанку су присуствовали и домаћи стручњаци, а који су били апсолутно незадовољни презентацијом од холандског стручњака.

Иако су од њега очекивали конкретне резултате решавање проблема пиралена, то је изостало.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Директ

15.12.2019 01:30

Знаци и много горе је него сто је ико мислио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инцел

15.12.2019 06:06

Па и у самом предузецу(акван,гоб)је горе нек пиралин..тамо је изгледа торнадо.....тренутно....сто се казе циркус торнадо...ко је јамио јамијо је...........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

15.12.2019 09:39

Људи не знају ста је пирален и ста су загадјена и зато га користе у прекомјерним колицинама и криве оне који се боте против загадјења. Само користите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.12.2019 10:35

Са овима из Мркоњића и Лакташа, Бања Лука се претворила у велико село.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лноw

15.12.2019 13:48

ово знамо, а шта тек не знамо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

15.12.2019 14:53

Зашто не објаве гдје још има пиралена и тешких метала, што су пронашли, мимо Инцела, а крију. Еее мој народе, шта они раде, како се понашају, а на пред изборе сви у служби грађана. Криминалци који нас трују и крију. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.02.2020 22:54

Да ли ви људи уопце знате што је то ПЦБ уље да ли сте свјесни тога ја мислим да 90% свјетске популације нема појма Шта је пирален осим стручњака.

ОДГОВОРИТЕ