“Споразум Кине и Америке добра вијест за све”

Трговински споразум Кине и САД добра је вијест за све и “обезбиједиће стабилност у глобалној трговини, изјавио је данас кинески министар иностраних послова Ванг Ји током посјете Словенији.

Свијет 14.12.2019 | 15:16
“Споразум Кине и Америке добра вијест за све”
Како преноси Ројтерс, он је, међутим, рекао да између Кине и САД још постоји много питања која је потребно ријешити.

Амерички предсједник Доналд Трамп објавио је јуче да су САД постигле такозвану прву фазу трговинског споразума с Кином, према којој ће Вашсингтон одустати од увођења тарифа на увоз кинеске робе, планираних за недјељу, док ће Пекинг повећати куповину америчких пољопривредних производа.

– Постигли смо врло детаљан споразум прве фазе са Кином. Они су пристали на многе структурне промене и огромну куповину пољопривредних производа, енергетских и индустријских производа, и још много других – написао је Трамп на Твитеру, преноси Ројтерс. 

– Казнене тарифе утврђене за 15. децембар неће се наплаћивати због чињенице да смо склопили договор. Одмах ћемо почети преговоре о фази ИИ, умјесто да чекамо до избора 2020. године. Ово је изванредан споразум за све. Хвала вам – твитовао је Трамп.

Канцеларија америчког трговинског представника (УСТР) је у међувремену објавила да су САД прихватиле да “знатно” модификују своје тарифе на кинеску робу у оквиру прве фазе трговинског споразума са Пекингом, а да ће Кина куповати знатно више америчке робе и услуга.

Према споразуму, Вашингтон ће задржати 25-процентне царине на око 250 милијарди долара америчког увоза из Кине, док ће тарифе уведене на кинеске производе вриједне 120 милијарди долара смањити на 7,5 процената, наводи се у саопштењу УСТР, преноси британска агенција.

У саопштењу се додаје да трговински споразум захтјева структурне реформе кинеског економског и трговинског режима у областима интелектуалне својине, трансфера технологије, пољопривреде, финансијских услуга, девизног курса. Договор такође укључује “снажан систем за рјешавање спорова”, саопштено је из УСТР.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар