Почели радови на градњи гасног цјевовода у Броду

На територији Рафинерије нафте Брод почели су радови на изградњи гасног цјевовода дужине 1. 850 метара и пречника Ду 200.

Република Српска 14.12.2019 | 08:57
Почели радови на градњи гасног цјевовода у Броду
Тиме је започета реализација, кључне, ИИ фазе пројекта гасификације, на којој је ангажовано стручно особље рафинерије као и локалних специјализованих грађевинских предузећа која имају знање и већ стечена искуства на успјешно реализованим пројектима са Рафинеријом нафте. Завршетак радова на монтажи цјевовода у кругу предузећа планиран је до краја ове године.

Мрежа за дистрибуцију гаса у Рафинерији нафте Брод (цјевовода) повећат ће флексибилност и ефикасност рада рафинерије, умањиће међусобну зависност производних јединица и резултоват ће умањењем трошкова производње.

У оквиру ИИ фазе гасификације, планиран је и ремонт мостовног цјевовода за прелаз гаса преко ријеке Саве (у новембру је завршено истраживање и дијагностика), као и прикључивање на магистрални гасовод на територији Републике Хрватске. До краја децембра очекују се резултати испитивања продуктовода који се налази у Хрватској. Након завршетка наведених радова биће формиран детаљан план ремонта и даљње реализације пројекта гасификације Рафинерије нафте Брод.

Очекује се да ће резултат реализације друге фазе пројекта уједно бити и почетак прве испоруке природног гаса у рафинерију.



Пуштање у рад директног гасовода планирано је за ИИИ квартал 2020. године, саопћено је из ове рафинерије.

Подсјећамо, из Рафинерије нафте Брод а.д. Брод раније је саопштено да је 24. октобра 2019. године у Загребу (Република Хрватска) потписан уговор између компанија Кродукс плин д.о.о. и Плинакро д.о.о., којим је извршен откуп продуктовода на територији Хрватске, за потребе даље реализације пројекта гасификације рафинерије. Из Рафинерије су истакли да закључивање овог уговора има стратешки значај за успјешну реализацију пројекта.

Непосредно након потписивања овог уговора, руководство Зарубежњефта а.д. представило је програм реализације прве фазе пројекта гасификације Рафинерије нафте Брод, пуштајући у рад нову котловницу која има могућност кориштења комбинованог погонског горива – гас и мазут. У изградњу нове котловнице уложена су средства у укупном износу од 6,6 милиона евра.

(Бизнис.ба)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Брод

14.12.2019 08:06

Сви знају и праве се луди да Рафинерија нафте Брод више неће покренути производњу. Чека се прави моменат да се то објави, а за такво што никад није прави моменат. Радници фарбају некакве ограде, дио одлази уз отпремнине... Кумулативни дуг преко пола милијарде КМ.... Нико не воли истину, а синдикат Рафинерије, као и обично, игра прљаву улогу скривања те истине....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

14.12.2019 08:30

Зашто онда праве гасовод?

Name

Ре

14.12.2019 08:41

Исто тако знају,да рафинерија или ентитети немају право потписати такав уговор са другом дрзавом или другом фирмом,јер се прелази државна граница.Све је у надлезности БиХ,тако ако БиХ не одобри нема преласка Саве,дзаба се ради.

Name

Безвезе посао

14.12.2019 11:18

Па тако зарадјују. Безвезе посао. Јос удуплају цијену. Намире се. Онда анекс уговора. И ту подјеле. Па дигну три кредита. Па онда Анекс на Анекс. Па се и ту намире. Брале. Ово сто је лоповлука српски народ исфинансирао то није историја видјела.

Name

Бајагас и Кродукс

14.12.2019 08:11

Рафинерија пред затварањем а врши се гасификација (тј. улаже се новац у њу)? Ко зна шта нам овог пута спрема члан предсједништва бих из Републике Српске и припадник хрватског народа са својим латинима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

14.12.2019 08:47

Питање Дрзаве за господу из Зарубрзњефта би требало да гласи да ли ви господо планирате реконструкцију фабрике до нивоа који је потребан за прераду сирове нафте у еуро 6 деривате. За те потребе је својевремено од Италијанске пројектне куце у Риму наруцена пројектна документација. Она предвида знацајна улагања у нова постројења као и колицине природног гаса које се не могу добавити наведеним пресјецима цијеви и амортизованим продуктоводима за транспорт готових производа. Све остало је крпљаза и призводња деривата квалитета испод захтјева и стандарда како Европе тако и региона у којем зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коефицијент

14.12.2019 09:14

Рус не улазе,Рус само узима,рус не даје.

Name

Мемага

14.12.2019 08:48

Машала машала. Бродски или савски ток, како га само назвати. Раме уз раме са гласовитим гасним токовима. Са Сјеверним, па Јужним, па са Турским током..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

14.12.2019 12:54

Који гасовод и коме, рафинерија толико времена не ради и вјероватно неће ни радити, испирање мозга?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кока

14.12.2019 19:36

Термоелектро Брцко ради посао. Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ