Конзервативци имају већину, Џонсон славите,

Према првим резултиатима излазних анкета, Конзервативна партија освојила је већину места у парламенту.

Свијет 13.12.2019 | 01:07
Конзервативци имају већину, Џонсон славите,
Како преноси ББЦ, партија Бориса Џонсона имаће 368 мандата, док би Лабуристичка партија Џеремија Корбина могла да освоји 191 мандат.

Биралишта су затворена у 22 часа по локалном времену, а први званични резултати очекују се у наредних седам сати.

Осим конзервативаца и лабуриста, у парламенту који броји 650 места, наћи ће се и Шкотска национална странка са 55 мандата као и Либералне демократе са 13.

Зелена странка ц́е и даље имати само једног посланика, а велшка социјалдемократска странка "Плаид Кемри" ц́е изгубити једно место од укупно три, указује истраживање.

Уколико се потврде резултати излазних анкета, то ће бити највећа победа за Торијевце на парламентарним изборима од успеха Маргарет Тачер 1979. године.

Уколико се тиме покаже као историјска, та победа ће Џонсону дати одрешене руке да спроведе излазак Велике Британије из ЕУ крајем јануара, на задовољство 52 одсто Британаца који су за то гласали на референдуму 2016. године.

На последњих пет националних избора, само је једна излазна анкета предвидела је погрешан резултат - 2015. године када се чинило да ће Британија добити "обешени парламент" односно мањинску или коалициону владу, а у ствари су тада конзервативци освојили већину, добивши 14 места више него што су предвидјања показала.

Британски премијер Борис Џонсон поручио је члановима своје партије да "уживају у слављу" након што је прва излазна анкета показала да је његова Конзервативна странка на путу је да освоји већину мандата на изборима који су вечерас завршени у Великој Британији.

"Надам се да ћете вечерас уживати у слављу" написао је Џонсон у мејлу члановима партије, додајући "Ви сте омогућили ову кампању. Не бисмо успели без вас".

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Шипово

13.12.2019 07:59

Овде се знају резултати избора за сат времена, а код нас се не зна ни за тридесет дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шипово

13.12.2019 07:59

Овде се знају резултати избора за сат времена, а код нас се не зна ни за тридесет дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.13.12.2019

13.12.2019 08:10

Џонсон -честитке свака част.ЕРОПА је се распала и НАТО када су бомбардовал Србију.ЕВРОПА издише а ми хоћемо у мртву европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

13.12.2019 09:46

Е мој Недјане Европа док огладни ми смо вец иструнули неце нам се знати ни стото колено. Гледај мало свет не само свој свињац!!