"На План реформи Додик је пристао због власти"

Милорад Додик је уцјењен човјек који је због власти у Сарајеву пристао на План реформи БиХ који јасно отвара врата БиХ у НАТО-у, рекао је министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић. Мектић је у емисији "Пулс" БН ТВ навео да је овим изневјерен српски народ у Републици Српској.

Република Српска 12.12.2019 | 22:39
"На План реформи Додик је пристао због власти"
БиХ је завршила посао са НАТО-м, јасан је министар безбједности у СМ БиХ Драган Мектић.

"Од нас се више ништа не тражи. У НАТО је послат извјештај Предсједништва 2009. године, писмо намјере за чланство, као и недавна одлука Предсједништва БиХ названа План реформи БиХ која активира МАП. Сада је само ствар када ће нас НАТО позвати да постанемо чланица."

Мектић додаје да то значи да је резолуција Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности поништена.

„Зато што је Милорад Додик у том документу пристао да се из коначне одлуке о уласку у НАТО искључе ентитети већ да то буде став Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине БиХ. Онога момента када дође до тога, ентитети ће бити искључени, а Додик и ако буде прегласан неће моћи да затражи заштиту Народне скупштине Републике Српске“, објашњава он.



Резултат је руководеће мјесто СНСД-а у Савјету министара БиХ. Међутим, Мектић наводи да му ствари не изгледају добро када је ријеч о коначном формирању овог тијела.

"Уколико би Бошњаци пристали на формирање СМ, а да прије тога не формирају власт у Федерацији и да не ријешње питање Мостара, могло би се десити да се годинама не формира Влада ФБиХ. Човић те ствари условљава промјеном Изборног закона, а до тога тешко да ће доћи."

На наводе да ће награда за Програм реформи бити нови кредити и одобрење повећања ПДВ, Мектић каже да то нису бенефиције за БиХ јер је друштво у БиХ презадужено.

„Скоро смо повећавали акцизе за путеве. Гдје је тај новац? Ко је изашао И објаснио народу гдје је тај новац? Није тачно да се он троши тамо гдје је намијењен. Тај новац одлази у јавну потрошњу. Запошљавања у јавном сектору су енормна“, рекао је министар безбједности у Савјету министара БиХ у техничком мандату.

Мектић је мишљења да ће се рад Савјета министара уколико се он формира заснивати на договору око аранжмана за нове кредите. План рада коалиције на заједничком нивоу не постоји, па су и очекивања резултата њиховог рада скромна, наводи Мектић.



БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

12.12.2019 22:56

Значи до љета смо у НАТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рода

13.12.2019 02:08

НАТО је једини и прави пут којим треба ици а Меккиц га подрзава.

Name

блиц

13.12.2019 04:43

Који су резултати рада тренутног савјета министара?

Name

Ре

13.12.2019 09:47

Додик ће врућ кромпир увалити следећем члану предсједништва из РС

Name

велико постење

13.12.2019 04:23

мектиц драган управу свакаму вреди ко његосева има људи којису спремни све дати за саку власти и породицу и драву али круну и власт неце дати ни по цену сопственог зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

13.12.2019 05:24

Онда сдс треба да пита овог стручњака шта пише у документу, шта се потписујте петиција кад овај све зна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суштина

13.12.2019 06:34

Није за чуђење, јер он све што ради, ради искључиво за свој лични интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

13.12.2019 07:49

Ти си требао доци на прву позицији у власти ? Ниси способан ни за то министарско мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зxс

13.12.2019 08:11

Додик ће све урадити да би остао на власти па чак и пристати на укида је РС ако би могао продужити. Ласт на БиХ без РС. Уцењен је И презадужен компромитован И још га само странци држе на власти јер идеално обавља њихове задатке а то је са временом укидање РС. Додик је добро урушио све у РС. Та прича о национализму квази патриотизму то је само филм и прича за народ истина је нешто другачија а позадине од тог квази национализма патриотизма се невиди. РС је Настала у рату и на крвљу неможе се за један дан укинути и то странци јако добро знају и како они све планирају дугорочно тако се преко Додика уништава и нестаје РС. Народ одлази нема економије привреде здравства просвете нема фабрика банака све пропало фалирала под стечајем. Зар то овај народ невиди да је РС уништена зар невиди омладину пред амбасадама пуста села празни мањи градови и све мање људи а улици. Ко свстио сватио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

13.12.2019 09:29

Де богати не сери па сви се борите због власти и останка на њој. Што би он био другачији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

13.12.2019 12:31

Мени та прича нема логике, па Додик је могао да одбије или да одуговлачи формирање власти у Сарајеву и онда би му рејтинг још више растао, а мене чуди шта би Мектић требао да уради и да ли би одбио да уђе у власт ако би услов био тај докуменат.