Британци излазе на биралишта: Бити или не бити

Грађани Велике Британије гласаће данас на ванредним парламентарним изборима.

Свијет 12.12.2019 | 08:16
Британци излазе на биралишта: Бити или не бити
На њима се не одлучује само ко ће управљати земљом, већ и да ли ће, када и како она изаћи из Европске уније.

Главни ривали на изборима су владајућа Конзервативна странка премијера Бориса Џонсона и опозициона Лабуристичка партија Џеремија Корбина.

Избори су расписани две године пре времена, пошто је на томе инсистирао Џонсон, премијер мањинске владе, надајући се да ће освојити апсолутну већину и извести земљу из политичког ћорсокака око Брегзита.

Џонсон наводи да ће, ако његова странка освоји већину, парламент ратификовати споразум о Брегзиту који је он средином октобра постигао с ЕУ и да ће нова влада извести земљу из ЕУ до 31. јануара, када истиче рок за Брегзит.

С друге стране, Корбинови лабуристи обећавају да ће поново отворити преговоре с ЕУ о споразуму о Брегзиту, а потом дати шансу бирачима да на референдуму гласају или за напуштање ЕУ под тим новим условима разлаза или за останак у блоку.

Градјани данас бирају свих 650 чланова доњег дома парламента, применом једнокружног већинског система - земља се дели на 650 изборних јединица, а кандидати који освоје највише гласова у свакој од њих постају посланици.

Анкете спроведене у претходне три недеље показују да конзервативци имају убедљиву предност, али се њихова предност смањује како се ближе избори.

Према најновијем истраживању агенције Југов (YоуГов), које није обухватило изборне јединице у Северној Ирској, конзервативци ће освојити 339 мандата, што би им било довољно да самостално формирају владу, а лабуристи 231 мандат, преноси Гардијан.

Шкотска национална партија може према тој анкети да рачуна на 35 мандата, Либералне демократе на 12, велшки националисти на четири, а Зелени на једног посланика.

Биралишта се отварају у 7.00 по локалном времену (8.00 по централноевропском), а затварају у 22.00 (23.00 по централноевропском).

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар