Криминална приватизација у Српској дефинитивно амнестирана

Влада Републике Српске смијенила је руководство Комисије за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама Републике Српске, чиме је стављена тачка на њен тринаест година дуг рад, који, по оцјени јавности али и оних који су је основали, није дао никакав резултат.

Република Српска 11.12.2019 | 20:00
Криминална приватизација у Српској дефинитивно амнестирана
Та оцјена је оправдана јер надлежна тужилаштва на основу њихових извјештаја нису поништила ни један уговор о приватизацији из које су поједини бизнисмени са сумњивим капиталом изашли као милионери, радници постали најобичнији просјаци, а и држава у много случајева није добила ништа.

На сједници одржаној крајем новембра смијењена је Равијојла Симић Тешановић која је била предсједник комисије као и чланови Горан Маричић, Ненад Рачић и Даница Вучковић те секретар Милорад Недимовић који је дужан да расположиву документацију уступи Инвестиционо-развојној банци Републике Српске.


Симић Тешановићева је за ЦАПИТАЛ казала како је ово тијело завршило свој рад прије три године те да од тада нису засиједали јер није било нових предмета.

Она за изостанак резултата окривљује јавност, што „није препознала праву улогу комисије”.

“Јавност је очекивала да комисија суди, хапси и поништава приватизационе уговоре а то није била њена улога. Она је само логистика која истражује неправилности а све своје извјештаје је достављала тужилаштву које је требало да реагује”, казала је она.

Комисија је успостављена на основу Закона о ревизији приватизације који би се морао промијенити да би Комисија била и званично угашена.

“Процес приватизације није завршен што значи да би у случају неке нове пријаве Влада поново могла да именује нове чланове и предсједника”, закључила је Симић Тешановићева.

Иначе, према Правилнику о раду комисије који је у мају 2006. године донијела Влада на челу са Милорадом Додиком, садашњим чланом Предсједништва БиХ њој су дата овлаштења да преиспита процедуре у спровођењу приватизације, преконтролише документе, финансијске и рачуноводствене трансакције, уговоре и друге евидениције а да своје сумње документује и прослиједи надлежном тужилаштву. Реаговати су могли и по службеној дужности.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а за наш портал оцјењује како је овај орган формиран само за краткорочне политичке потребе чију цијену грађани и данас плаћају.

“Ово показује да власт није ни имала намјеру да озбиљно ради по питању ревизије  приватизације већ да ту тему искористе само за добијање избора када је то било актуелно. Потрошене су огромне паре, ти људи су најављивани као борци за борбу против корупције и криминала, а у суштини ништа се није десило и све је била велика предизборна шупља прича која је доживјела неуспјех”, каже Бореновић.

Игор Жунић, Предсједник клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС се не слаже  са његовим тврдњама.

Он вјерује како је постојала искрена намјера власти да се накнадно суочи са проблемима насталим у процесу приватизације, али признаје, да је то за комисију очигледно био превелики задатак.

“Комисија је гледала процес који је био углавном законит, док је иза завјесе много ствари било нелегално, а што је касније било тешко утврдити. У приватизацији су се појављивали људи који су куповали на десетине предузећа, а нису имали ни имовину ни капитал, али су очигледно имали организован начин како да до тога дођу”, казао је Жунић.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бубалаки

11.12.2019 19:05

Зато се и треба иселити из ове недодјије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

11.12.2019 21:36

Без сумње је све пало на дно,али ми није јасан менталиет народа...БЈЕЖИ ОДАВДЕ..али гдје..у туђи свјет..која то још нација бјежи..видимо ли да се свјет диже на своју власт у свим нормалним земљама..Друго су ови мигранти,који су плаћени и имају неке друге циљеве

Name

СТРАНЦИ

12.12.2019 01:46

А ђто неко не пита гопсподо странце зашто су направили приватизацијом милион година проблема у овој земљи. Они су намјестили приватизацију. Наводно да се уведе капитализам. какав је ово капитализам. Никакав, Ово је срање од капитализма. У Словенији су предложили исти систем па су словеначки економисти истјерали делегацију ММФ и чувеног мајмуна Џефри Сакса из канцеларије и из земље. Нека нам сад чувена памет ОХР објасни какав је ово систем који су нам увели. А домаћа банда огавна једва дочекала.

Name

Пељески Мост

12.12.2019 06:39

Преко воде до слободе!

Name

рудар

12.12.2019 07:41

Станарски рудник је додик привтизовао цим је постао премијер и финанцијским инст.забранио одкуп акција од дотадасњих радника фирме

Name

Руки

11.12.2019 19:06

Опљачкали све државне фирме, продали имовину за смијешне паре, а раднике послали кућама. На робију због тога нико није послат, нити ко процесуиран. Ал зато кад треба сиротињу због рачуна за струју послати на Суд, ту су већ бржи од грома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

11.12.2019 19:09

Никад гори окупатор није владао овом земљом и нанио нам толико зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

11.12.2019 19:31

Све лоповлуке они ( снсд и сатрапи) легализују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

11.12.2019 20:54

Ма битни су шатори на један дан и јагњици и прасици,него и прослост,садашњост и будучност заједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

нада

12.12.2019 06:28

О народу све говоре јадни и никакви редови ових дана за потписивање петиције да се зна шта, тзв.народни представници, су потписали у вези пута БиХ у НАТО.

Name

Горцило

11.12.2019 23:01

у Зворнику су четворица људи купили све фирме а нису пре рата заједно имали 50 хиљада км.Драган Спасојевиц, Стево Радиц, Зоран Стевановиц (актуелни Градонацелник) и Драгомир Васиц.А по једну су купили Владо Мијатовиц, Хадзи Јован Митровиц и Саво Ериц.Они су пре рата имали 3 хиљаде марака заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2019 01:58

Све су то смрадови и дно дна људског рода.

Name

дзоо

12.12.2019 05:01

О ткуд Саво Ериц он је био празан као фисек па тај Стевановиц ије имао добрих рудара ало !!

Name

Ветеран

12.12.2019 05:30

Гдје нестадоше робне резерве ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

XФТ

12.12.2019 05:30

А шта то у РС није криминализовано болесно СВЕ. Од ПОЛИЗИЧАРАдо НАРОДА..

ОДГОВОРИТЕ