Буџет Бањалуке за 2020. износи 150,7 милиона КМ

Приједлог буџета града Бањалука за 2020. годину износи 150,7 милиона КМ, од чега ће 33 милиона КМ бити издвојено за капиталне инвестиције, речено је данас на 38. сједници Скупштине града Бањалука, посљедњој сједници ове године, а пред одборницима се нашао дневни ред од 78 тачака дневног реда.

Република Српска 11.12.2019 | 16:55
Буџет Бањалуке за 2020. износи 150,7 милиона КМ
Божана Шљивар, начелница Одјељења за финансије представљајући буџетску слику за наредну годину, те додала да је ово оквир без могућег суфицита и кредитних задужења.

"Дуг града, и поред великих инвестиција, остао је на истом нивоу као на почетку мандата. Можемо рећи да смо враћали исто или више новца, него што смо се задуживали. За наредну годину планирано је да 19,4 милиона буде прослијеђено Одјељењу за комуналне послове, док ће за Одјељење за саобраћај и путеве добити 8,46 милиона, а Цивилна заштита 1,39 милиона КМ",  рекла је Шљиварева.

Као најзначајнији пројекти издвојени су планови из области инфраструктуре и комуналних послова, али и изградња и реконструкција вртића, друштвених домова, спортских дворана и других пројеката.

"За сљедећу годину планирамо завршетак пјешачке зоне у центру града, крај реконструкције улице Краља Александра Првог Карађорђевића на Петрићевцу, те клизишта и пута у Пријечанима и паралеле која ће повезивати Лауш и Паприковац", рекао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Додао је да је планиран и почетак градње кружног тока код Леснине, те кружне раскрснице у Улици Милутина Миланковића у Лазареву и моста у Српским Топлицама.

"Када је ријеч мост у Доцу, данас већ правимо први корак приједлогом регулационог плана за подручје код Кастела",  казао је Радојичић.

Истакао је да је један од највећих пројеката издвојена изградња водоводне и канализационе мреже система "Вода И, ИИ и ИИИ".

"Такође планирано је да буде завршена реконструкција и изградња нових вртића којим ће бити обезбеђено нових 600 мјеста. План је да завршимо и спортске дворане у Соколском дому, на Старчевици и Лаушу", рекао је Радојичић.

Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука, рекао је да даје пуну подршку улагањима предвиђеним буџетом.

"Важно је да буџет прати Стратегију развоја града, а што је јос важније улази се у реализацију те Стратегије, за разлику од претходних година када је она представљала само листу жеља", рекао је Талић.

Одборници опозиције критиковали су приједлог буџета, а посебно им је засметало повећање плата у Градској управи и стално задуживање града.

"Свјесни смо да је оволики број најављених пројеката немогуће спровести, јер нема радне снаге. До тога је довео одлив становништва, а опет се улаже у 'шминкање' града, а не у важне пројекте", рекао је Саша Лазић, независни одборник.

Одборница Мирна Савић-Бањац казала је да су издвајања за екологију мизерна у тренутку кад Бањалука има проблем са наводним загађењем ваздуха.



(БН/Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Директ

11.12.2019 22:54

Веци будзет има Брцко Дистрикт и то за неколико десетина милиона КМ. Да ситуација буде јос занимљивија, Бања Лука има око 3 пута висе становника него Брцко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево зашто..

12.12.2019 09:58

Из брчанског буџета финансира се полиција, школе и школство, здравство, инвалиди, социјална давања, порески одјел, путеви магистрални...,