Каква све занимања нуди Пореска управа приликом електронске пријаве?!

Гатара, продавачица љубави, слуга, утјеривач дугова, џокеј, потрчко. Ово су само нека од занимања која Пореска управа Републике Српске нуди приликом електронске пријаве радника.  

Република Српска 11.12.2019 | 15:07
Каква све занимања нуди Пореска управа приликом електронске пријаве?!
Наиме, када послодавци желе пријавити радника у систем Пореске управе РС неопходно је да одаберу занимање те особе. Тада им се нуде сва занимања евидентирана у систему, међу којима се налазе и гатара, продавачица љубави, слуга, утјеривач дугова, џокеј, потрчко.

У Пореској управи РС кажу да се ради о званичној класификацији занимања.

“Шифарник занимања који је тренутно у примјени приликом пријављивања радника у систем Пореске управе РС, сачињен је на основу званичне класификације занимања, која је била на снази када је уведен Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса у Републици Српској. У току је ажурирање овог шифарника занимања, у складу са тренутно важећом класификацијом занимања”, казали су кратко за еТрафику из Пореске управе.

Како тврде, шифарник је преузет од Агенције за статистику БиХ. Увидом у тренутно важећи шифарник Агенције од ових занимања наведени су само гатара и џокеј.

Понижавајуће и незаконито

Генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић сматра да би се овај шифарник требало хитно промијенити, те да се из њега морају уклонити спорна занимања.

“Сматрамо да је шифарник застарио и да се у њему налазе одређена занимања која ни у ком случају не би требала бити ту. То се хитно треба промијенити, јер је баш неприкладно. Нека од тих занимања су и незаконита и увредљива и понижавајућа. Она су, најблаже речено, врло спорна”, истиче Станковић.

Четрнаест продавачица љубави

Како кажу из Пореске управе РС, за наведена занимања тренутно нема пријављених радника, осим продавачица љубави којих на територији Републике Српске има 14!

“У евиденцијама Пореске управе Републике Српске тренутно има 14 осигураника пријављених на занимање продавач/ица љубави, док остала занимања из вашег упита нису евидентирана”, наведено је у одговору.

Међутим, нисмо могли добити информацију о томе које тачно фирме у РС запошљавају продавачице љубави, јер се ради о пореској тајни.















(еТрафика)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ђорђе

11.12.2019 16:46

Ово је софтер од "ПРОИНТЕР-а", али чији је Проинтер? ПРОИНТЕР-овци су богатији за 350 пута. Значи ако су имали 1 (један) стан сада имају 350 станова, дио великог града. Страшно, како хоботница криминалана ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када

11.12.2019 17:50

ЗЕМЉОТРЕС ЋЕ ПОРАВНАТИ.

Name

Чудно!

11.12.2019 19:11

Најбитнија су занимања су лопов и криминалац, а тога нема у бази.