Десетине хиљада Чеха на протесту у Прагу

Десетине хиљада Чеха изашле су вечерас на Вацлавски трг у Прагу да на ванредном протесту бучно траже од премијера Андреја Бабиша да поднесе оставку.

Свијет 10.12.2019 | 21:23
Десетине хиљада Чеха на протесту у Прагу
Као и да врати 18 милиона евра дотација које Европска унија тражи натраг од Чешке, након извештаја ревизора за Европску комисију да је чешки премијер у сукобу интереса.

Грађанска иницијатива Милион тренутака за демократију, која организује протесте против Бабиша од пролећа ове године, вечерас је организовала ванредни протест зато што је врховни државни тужилац прошле седмице обновио кривично гоњење Бабиша, заустављено у јесен, због махинације са два милиона европских дотација за породичну фарму Родино гнездо.

Други повод да вечерас на улице изађе око 30.000 Чеха, по проценама полиције, док организатори говоре о 80.000 демонстраната, је то што је у јавност процурео и закључак поверљивог извештаја ревизора за Европску комисију да је премијер у сукобу интереса јер и даље има контролу над својим концерном Агроферт иако га је због сукоба интереса по чешким законима 2017. године пребацио у поверенички фонд а као премијер има утицаја на расподелу европског новца.

"Чешка постаје преудузеће једног човека. Бабиш злоупотребљава државу и државну управу у своју корист. Реакција Министарства за локални развој је скандалозна - штити Андреја Бабиша, не брани интересе грађана ни државе", казао је демонстрантима на Вацлавском тргу потпредседник удружења Милион тренутака за демократију Бењамин Рол.

Демонстранти су премијеру Бабишу поново упутили позив да због сукоба интереса, због кога ЕК тражи да Чешка врати део дотација исплаћених Бабишовом Агроферту, поднесе оставку, да Бабиш врати тих 18 милиона евра а не чешки порески обвезници и да се агро и хемијском концерну Агроферт обуставе дотације.

"Две и по године нас вуче за нос и наменски лаже", казао је на почетку протеста председник Милион тренутака за демократију Микулаш Минарж и окупљеним демонстрантима нагласио да протести имају смисла јер је захваљујући притиску јавности председник Милош Земан одустао од намере да аболира Бабиша а премијер није успео да уништи јавне медије.

"То што се десило и што се дешава, укључујући ту и реакцију Бабиша који узима грађане Чешке као таоце је толико озбиљно да смо се окупили раније а не тек у јануару. Доста нам је. Желимо премијера а не лажова", казао је Минарж.

Демонстранти чији протест је почео минутом ћутања у знак поште за жртве јутрошње пуцњаве у болници у Острави, када је један 42-огодишњи Чех убио шесторо пацијената у чекаоници трауматолошке амбуланте а троје ранио, упутили су се Вацлавског трга центром Прага до железничке станице уз скандирање "Бабишова владо, нисмо тупаво стадо", или "Нисмо Агроферт", као и парола из Плишане револуције пре 30 година "Доста нам је".

На позив организатора током похода по улицама шарају кредама пароле од којих је најчешћа "Бабиш краде" и "Оставка".

"Милион тренутака су демонстрирали и када нисам био кривично гоњен а извештај ревизора ЕК још није стигао у Чешку. Поштујем то, имамо у Чешкој слободу говора и демократију, свако може да демонстрира против чега и кога хоће. Али да поднесем оставку због тога што мрзе Бабиша заиста нећу. На демонстрације долази претежно опозиција јер је антибабиш њен једини програм, ништа друго не умеју", поручио је демонстрантима премијер Бабиш.

Милион тренутака за демократију намерава да позове опозицију на демонстрације следеће седмице јер жели да од лидера опозиције чује како намеравају да решавају највеће проблеме Чешке, да ли имају неку визију или умеју само да се свађају.

(Бета)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кило

11.12.2019 00:51

Брзо би се ви разисли да имате Лукаца за министра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

11.12.2019 15:30

исто као и код нас!!!а Лајцек колико се он уградио!?????"

Name

ПРАВДА

11.12.2019 07:56

И МИ СМО ОВАКО МОРАЛНИ. АЛИ СТА ЦЕ ОНИ ЈАДНИ, НЕМАЈУ ДОДИКА, ДА ЗА ЊИХ МИСЛИ.

ОДГОВОРИТЕ