Велика суша: Нема више Викторијиних водопада

Викторијини водопади, који су настали на мјесту гдје афричка ријека Замбези пропада 100 метара у понор, а чија љепота је привлачила на милионе туриста у Зимбабве и Замбију, пресушили су због најгоре суше у посљедњих сто година.

Свијет 10.12.2019 | 12:15
Велика суша: Нема више Викторијиних водопада
Иако они обично успоре током сушне сезоне, ове године је неочекивано опадао ниво воде. Страхује се да би климатске промјене могле трајно да униште водопаде.

"Претходних година, када би пресушили, то се не би догодило у толикој мјери", каже продавац туристичких ситница Доминик Њамбе. "Ово смо први пут видјели".

Овај продавац каже да је већ опао број туриста, који су видјели на интернету да су водопади успорили.

Проблем је што је цијела област погођена сушом и што су многи људи остали без хране и усјева због суше. Процјењује се да је помоћ потребна за око 45 милиона људи.

Зимбабве и Замбија су погођени и рестрикцијама струје, пошто је производња овог енергента зависна искључиво од хидроелектране Кариба која се налази на ријеци Замбези узводно од водопада.

На другим дијеловима водотока воде има веома мало.

Подаци званичника задужених за ријеку Замбези показују да је ниво воде испод оног 1995. године, који је био најнижи забиљежен, а далеко испод просјека. Предсједник Замбије Едгар Лунгу рекао је да је ово упозорење о томе шта климатске промјене чине нашој животној средини.

Викторијини водопади су међу највећим и најспектакуларнијим у свијету. Слапови су углавном широки преко километра и по, с падом од 128 метара.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СМАК

10.12.2019 17:06

ЈЕ СВЕТА..ПОЧЕЛО ЈЕ САТ ОТКУЦАВА..ТИК...ТАК

ОДГОВОРИТЕ