Удар интернета: О лошим искуствима ријетко причају

Већина дјеце и младих у Србији, чак 86 одсто узраста 9-17 година користи интернет свакодневно, у просјеку 3 сата дневно, резултати су међународног истраживања “Дјеца Европе на интернету”.

Србија 10.12.2019 | 08:24
Удар интернета: О лошим искуствима ријетко причају
Интернет користе углавном за забаву, готово никада за грађански активизам, половина њих гледала је слике крви и снимке мучења животиња или људи, а скоро трећина младих приступа порнографским сајтовима, показало је истраживање.

Током викенда, двије трећине младих проводи на интернету између 4 и 7 сати дневно. Готово трећина дјеце и младих имала је узнемирујуће искуство на интернету у посљедњих годину дана, дјевојчице чешће него дјечаци, старији чешће него млађи.

Секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић истиче да је ресорно министарство прије двије и по године покренуло Национални контакт центар за безбједност дјеце на интернету. 

Истраживања показују да четвртина дјеце и младих након негативног искуства на интернету није о томе разговарала ни са ким, а мање од половине или 40 одсто изјавило је да им родитељи дају објашњење како да безбједно користе интернет.

Истраживање показује и да је вршњачко насиље на интернету током посљедњих годину дана искусило 16 одсто младих који су учествовали у истраживању, док је 15 одсто имало такав однос у комуникацији уживо.

Трећина дјеце и младих узраста 11-17 година приступила је веб сајту порнографског садржаја, док 43 одсто ученика и 6 одсто ученица приступа свакодневно.

У ово истраживање Србија се укључила 2018. године, оно је реализовано на репрезентативном узорку од 1.150 ученика и ученица узраста од 9 до 17 година, у 40 основних и 20 средњих школа на територији цијеле Србије.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар