Пресушили Викторијини водопади због суше

Викторијини водопади, који су настали на мјесту гдје афричка ријека Замбези пропада 100 метара у понор, а чија љепота је привлачила на милионе туриста у Зимбабве и Замбију, пресушили су због најгоре суше у посљедњих сто година.

Свијет 09.12.2019 | 18:12
Пресушили Викторијини водопади због суше
Иако они обично успоре током сушне сезоне, ове године се догодило да је дошло до неочекиваног опадања у нивоу воде. Страхује се да би климатске промјене могле трајно да униште водопаде.

– Претходних година, када би пресушили, то се не би догодило у толикој мјери, ово смо први пут видјели – рекао је Доминик Њамбе, продавац туристичких ситница.

Овај продавац каже да је већ опао број туриста који су видјели на интернету да су водопади успорили. Проблем је што је цијела област погођена сушом и што су многи људи остали без хране и усјева због суше. Процјењује се да је помоћ потребна за око 45 милиона људи.

Зимбабве и Замбија су погођени и рестрикцијама струје, пошто је производња овог енергента зависна искључиво од хидтроелектране Кариба која се налази на ријеци Замбези узводно од водопада. 

На другим дјеловима водотока, воде има веома мало.

Подаци званичника задужених за ријеку Замбези показују да је ниво воде испод оног 1995. године, који је био најнижи забиљежен, а далеко испод просјека. Предсједник Замбије Едгар Лунгу рекао је да је ово упозорење шта климатске промјене чине нашој животној средини.

Викторијини водопади су једни од највећих и најспектакуларнијих у свијету. Слапови су углавном широки преко 1,5 километар, с падом од 128 метара.



(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар