Сарајево међу 10 најзагађенијих градова свијета

Према мјерењима станице Аир Висуал, Сарајево је и овог јутра међу десет најзагађенијих градова свијета.

Босна и Херцеговина 08.12.2019 | 10:37
Сарајево међу 10 најзагађенијих градова свијета
На врху листе налази се Делхи (Индија) чији АQИ износи 345, док је Сарајево на седмом мјесту са индексом квалитет ваздуха 187.

Подсјетимо, јуче ујутро Сарајево је било чак друго на листи одмах иза Делхија са АQИ вишим од 300.

Цјелокупну листу најзагађенијих градова свијета погледајте ОВДЈЕ.

Због додатног погоршања загађености ваздуха, Влада Кантона Сарајево је јуче на ванредној сједници прогласила епизоду "упозорење" за све зоне на подручју Кантона Сарајево, јер су испуњени сви услови предвиђени Планом интервентних мјера у случајевима прекомјерне загађености зрака.

Резултати мјерења загађујућих материја у ваздуху на подручју Кантона за претходни дан на свим станицама показујују прекорачења вриједности за ПМ10 које износе 150 µг/м3. Тренд погоршања квалитета ваздуха је настављен, тако да су просјечне дневне вриједности за претходни дан износиле на Вијећници 208 µг/м3, Отоци 192 µг/м3 и Илијашу 174 µг/м3, преноси "Н1".

Према временској прогнози Федералног хидрометеролошког завода у Сарајеву, у наредних 48 сати, очекује се стабилно вријеме, без падавина, са слабим вјетром, уз појаву температурне инверзије, чиме су испуњени сви услови за проглашење наведене епизоде.

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пулмо

08.12.2019 09:47

У мом насељу у Источном Сарајеву пречника 300 метара четири породице имају котао за гријање гдје користе угаљ. Више времена проводим на околним брдима и планинама него у сопственој кући. Имам проблем са плућима тако да је немогуће опстати. Намјеравам продати кућу у бесцијење и тражити друго мјесто за боравак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смог

08.12.2019 09:57

Лозе угаљ, старе гуме, пластику, прерадјено уље. МЕТРОПОЛА, како воле написати они који од Високог и Макарске нису даље отисли. Фуууј, примитивна селедра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2019 11:09

Цијели Балкан је примитивна селендра, ал поједина села имају несто бољи географски полозај, па зато нису на овој листи... Мислис ли да је бањалуцка сјецка боља опција за гријање? Није, друзе, само БЛ није окрузена планинама као Сарајево... Све је то исто ср...

Name

Ре Ре

08.12.2019 15:22

У праву сте, све је то исто (цаст освијестеним појединцима, о вецини је ријец). Ево, у мом комсилуку, из једне приватне радионице куља из димњака смрдљиви црни дим јер у пец убацује гуму, пластику, којеква уља и ко зна ста све јос. Вани се не мозе дисати, а прозор мозете отворити само у раним јутарњим сатима. Оно сто је најгоре, многима смета, али ниста не подузимају. Оцекују да це власнику радионице једног дана доци из ду..та у главу. Неце, наравно, мозе му се јер нико од надлезних то и не примјецује.

Name

Интергај

08.12.2019 14:54

Додјите у Бијељину у насеље Интергај у којем је топлана! Лозе најјефтинији угљевицки угаљ који смрди за све паре! Ово је у рангу Цернобиља сигурно

ОДГОВОРИТЕ