Синдикат новинара и графичара тражи већу плату

Ниска примања, мобинг, лоши услови рада, непоштовање права загарантованих Законом о раду – само су неки од проблема са којима се сусрећу радници новинарске и графичке дјелатности. Због тога, траже повећање плата и потписивање гранских уговора како би се побољшао њихов положај у друштву.

Република Српска 06.12.2019 | 15:24
Синдикат новинара и графичара тражи већу плату
Просјечна плата у области медија износи 600 КМ, док је у области графичке и издавачке дјелатности око 720КМ. Узимајући у обзир ту чињеницу, мјесечна примања ових радника, нису довољна ни да се покрије пола потрошачке корпе. Због тога, Синдикат медија и графичара РС тражи да се плате повећају. 

„Ако знамо чињеницу да је просјечна синдикална потрошачка корпа за октобар 1.912 марака за четворочлану породицу и да радник са високом стручном спремом у области медија има лични доходак око 800 марака, онда можемо схватити колике су плате у нашој области и бранши. Морам напоменути, да је просјечна нето плата за октобар за услужне дјелатности износила 926КМ према Заводу за статистику РС, што значи да смо ми далеко испод свих тих просјека“- истиче предсједник Синдиката медија и графичара Никола Шобат .

Осим незадовољства због ниских примања, запослени у новинарској и графичкој заједници често се сусрећу и са лошим условима рада, неисплаћивањем регреса, превоза, топлих оброка, међутим ту су и други проблеми. Новинари су веома често и жртве мобинга, а проблем ствара и њихова неудруженост, те као такви, тешко се могу изборити за побољшање положаја у друштву. Из синдиката истичу да је посебно угрожен положај новинара у локалним медијима који су готово препуштени сами себи.

„Маса њих ради без икаквог уговора, икаквих доприноса и тим људима вијек пролази. Они немају никакве доприносе, немају здравствено осигурање, они неће моћи отићи у пензију по основу рада, већ ће ићи по основу старости ако је дочекају. Врло често су уцијењени и они су сами. Требамо се сви посветимо својој бранши да се активно укључимо“, наводи потпредсједник Синдиката медија и графичара Андријана Писаревић.

Након сједнице Републичког одбора, Синдикат медија и графичара РС упитио је позив Унији удружења послодаваца графичке и новинске дјелатности, кинематографије, производње целулозе, папира и производа од папира РС да се што прије потпишу грански уговори како би се боље дефинисала права која су загарантована Законом о раду.БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Емпирија

06.12.2019 20:05

Лако је за плату. Главу треба чувати и сачувати. Нек' је само жива глава. Бејзбол палице су изнад глава седме силе.

ОДГОВОРИТЕ