Са тржишта БиХ се повлаче гријалица и тостер

На тржишту БиХ пронађени су електрична кварцна гријалица и тостер који спадају у групу несигурних производа јер представљају ризик од опекотина, пожара и струјног удара, па су предузете мјере повлачења с тржишта и враћања од потрошача ових производа.

Босна и Херцеговина 06.12.2019 | 10:31
Са тржишта БиХ се повлаче гријалица и тостер
Потрошачима који их посједују препоручује се да престану да их користе и врате увознику или у трговину малопродаје, гдје су их купили.

Ријеч је о гријалици марке "кумтел", тип КС-2700, која је произведена у Турској, која је и земља поријекла, а увозник је компанија "Фис" Витез, објавила је Агенција за надзор над тржиштем БиХ.

Производ је ризичан јер се заштитна решетка може потпуно скинути без употребе алата. Гријалица има механизам који укључује/искључује гријаче када се гријалица усправи или обори, те укључивање ради иако ниједан гријач претходно није видљиво усијан. Упутство за употребу није написано на службеним језицима у БиХ, наведено је у саопштењу.

Ова гријалица није усклађена са Наредбом о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница и са стандардом БАС ЕН 60335-2-30:2012.

Тостер "Зилан" типа ЗЛН7628 произведен је у Турској, која је и његова земља поријекла, а чији је увозник фирма "Дигиталис" из Новог Травника, нема адекватну изолацију што представља опасност од струјног удара.

Због кориштених изолационих материјала неодговарајућих карактеристика при високој температури може доћи до ломљења кућишта, чиме постају доступни дијелови под напоном, навели су из Агенције.

Тостер није усклађен са Наредбом о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница и стандардом БАС ЕН 60335-2-9.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар