Почела сједница, Зоран Тегелтија излаже експозе

У потпуности сам привржен принципу владавине права, поштивању Детонског мировног споразума, Устава БиХ и уставне структуре и надлежности свих нивоа власти у БиХ.

Босна и Херцеговина 05.12.2019 | 11:05
Почела сједница, Зоран Тегелтија излаже експозе
Изражавам пуну приврженост начелима и вриједностима на којима почивају савремене демократије свијета. То ће бити правило понашања новог Савјета министара - поручио је ово данас у Сарајеву мандатар за састав новог Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Тегелтија је посланицима државног Парламента представио свој експозе с основним смјерницама и програмом рада Савјета министара у наредном мандату.

На почетку свог обраћања, истакао је како је свјестан одговорности према народима и грађанима, те да је такођер спреман да заједно с посланицима, формира и осигура стабилно функционисање власти у БиХ, чији ће задатак бити да убрза провођење неопходних законодавних, социоекономских и друштвених реформи.

- Потпуно сам свјестан свих обавеза које очекују Савјет министара, и мене као предсједавајућег. Опредјељене сам у потпуности да Савјет министара допринесе убрзању реформских процеса како би БиХ могла започети преговоре о придруживању ЕУ - рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, кључне реформске области новог Савјета министара БиХ су: економија, реформа јавне управе, еуроинтеграције, владавина права, односи унутар БиХ, сарадња с међународним финансијским институцијама и међународном заједницом, мигрантска криза, избјеглице, расељена лица и повратници, млади, жене и остале осјетљиве категорије друштва.

- У сарадњи с властима на ентитетском нивоу, предузет ћемо одлучне кораке у правцу смањења пореског оптерећења рада како бисмо постигли конкурентност и омогућили додатно повећање плата - навео је Тегелтија.

Развој енергетских потенцијала БиХ, како је истакао, мора бити императив у раду Савјета министара БиХ.

- Стабилан енергетски сектор је питање стабилности, безбједности и самосталности нашег друштва, а тек онда комерцијално питање. БиХ су нужно потребна паметња улагања која ће значајније и циљано покренути економску активности, а гдје сектор енергетике има има велику улогу - рекао је Тегелтија.

Сматра да су кључни пројекти у БиХ у овом тренутку завршетак изградње Коридора 5ц, изградња аутопута Сарајево-Београд, изградња аутопута Вукосавље-Брчко-Бијељима, изградња моста преко ријеке Саве у Градишци, пуштање у саобраћај моста у Бранцу, те успостављање пловности ријеке Саве.

- Успостављање путних комуникација са сусједним земљама и завршетак кључних путних праваца унутар БиХ, у сарадњи са ентитетима, бит ће још један важан приоритет у раду Савјета министара - поручио је Тегелтија.

Када је у питању процес приступања БиХ Европској унији, Тегелтија истиче да за њега то није циљ сам по себи, него представља најбољи оквир за реформе и развој БиХ.

- На том путу приступања ЕУ, прешли смо дуг пут који је непотребно заустављен у 2019. години - рекао је Тегелтија.
Провођење економских интеграционих процеса с циљем постизања пуноправног чланства у ЕУ, додаје Тегелтија, једно је од стратешких опредјељења и у наредном периоду.

- БиХ мора да покаже потпуну спремност, иницијативу и снагу како би била препозната као равноправан партнер и кредибилан саговорник у овом процесу. Стицање статуса земље кандидата за БиХ представљао би потврду досљедне и успјешне примјене највиших демократских стандарда и провођење реформских процеса у земљи - додаје Тегелтија.

(Вијести)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пеки

05.12.2019 10:31

Прво на списку, повећање ПДВа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мањаца

05.12.2019 10:50

Крмећс глава из Мркоњица са са историјом пословних неуспјеха....

ОДГОВОРИТЕ