"Велике рибе" треба извести пред лице правде

"Ово је озбиљна ствар, владавина права је нешто што људи морају видјети и имати осјећај да је правосудни систем правичан. Важно је да "велике рибе" буду позване пред лице правде", казао је у вечерашњем Прессингу на Н1 Метју  Палмер, специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан.

Босна и Херцеговина 04.12.2019 | 21:14
"Велике рибе" треба извести пред лице правде
"Могу ли домаћи лидери одлучити о томе да Уред високог представника буде затворен?

"Оно што бисмо жељели учинити да обезбједимо да институције БиХ буду у потпуности функционалне. На лидерима је да испуне своје одговорности. Постоје прекретнице које су дио Дејтонског споразума и Устава БиХ. Међународна заједница има велику улогу овдје и много је уложила у институције БиХ кроз ОСЦЕ, ЕУ и то стално чине. Ми ћемо наставити радити са партнерима како би помогли БиХ да достигне свој пуни потенцијал", казао је Палмер.

Како натјерати политичаре на одговорност?

"То је озбиљно питање и све више нас забрињава да грађани БиХ напуштају земљу и одлазе у друге. Не због финансијског притиска, него зато што не виде будућност. Људи одабиру да мијењају ствари својим стопалима. Једини начин је да јачамо капацитете институција. Људи треба да знају да ће лидери које одаберу водити их на транспарентан и праведан начин. То је оно чему смо предани. У коначници, будућност БиХ ће одредити људи. Надам се да ће лидери ове земље и грађани гледати на нас као партнере у овом процесу", истиче Палмер.

Владавина права је проблем који се све чешће спомиње у контексту БиХ. Како то ријешити?

"Ово је озбиљна ствар, владавина права је нешто што људи морају видјети и имати осјећај да је правосудни систем правичан. Важно је да "велике рибе" буду изведене пред лице правде. Жељели бисмо да правосудне институције у БиХ функционишу како би требало. То је важно јер је битно да се спријечи злоупотреба власти и битно је да грађани знају да постоји институција и правосудни систем који се брине о томе да се политичари понашају на прави начин: честито и одговорно. То тренутно није случај, али ипак на грађанима БиХ је да учине да институције функционишу како би требале", истакао је Палмер телевизији Н1.

Да ли је програмом реформи настављен пут БиХ ка НАТО-у Палмер је рекао:

"Оно што је важно је не како се извјештај зове, него шта нуди Босна и Херцеговина. Шта тај процес нуди БиХ? Подношење извјештаја је процес који јача партнерство БиХ и НАТО-а, а циљ да се помогне сектору одбране и безбједности да ојача. Ради се о процесу набавки, о процесу управљања персоналом, да БиХ буде бољи партнер НАТО-у, САД-у и Западу".

На питање хоће ли БиХ постати чланица НАТО-а, казао је да је то званична политика БиХ, то је циљ који САД подржавају.

"То је дугорочни циљ, а сада смо фокусирани да радимо на партнерима у БиХ како бисмо ојачали секторе одбране. Када питање чланства буде зрело у том ће случају БиХ бити квалификована да их донесе", оцијенио је он и додао:

"Оно о чему се овдје ради није листа на којој само стављамо квачице, него гледамо на почетак процеса који јача партнерство и сарадњу. Важно је шта слиједи након подношења извјештаја, сарадња са институцијама Босне и Херцеговине, како бисмо ојачали партнерство да БиХ буде бољи партнер НАТО-у".

Палмер је поручио како ће САД "подржати тај процес и напоре, али је на земљама Западног Балкана да донесу одлуке. Свака земља, осим Србије, подржава и циљ који у коначници води чланству у НАТО-у. На БиХ је да ради на томе као властитом циљу. Ништа се неће десити након достављања извјештаја, али се хоће промијенити могућности успостављања сарадње".

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

све речено.

04.12.2019 20:19

....на грађанима БиХ је да учине да институције функционишу како би требале", истакао је Палмер телевизији Н1. ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

05.12.2019 01:02

А "градјани" воле сатор није битно свадба, сахрана или избори .

Name

Па

04.12.2019 23:08

онда би требало комплетну владајуцу структуру извести пред суд!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.....Н

05.12.2019 10:41

тако је,Палмер ријеци су ти позлацене

Name

Горан

05.12.2019 12:57

Протерати Американце, окупаторе, прикључити се Србији и откачити муслимане и хрвате

Name

Директ

05.12.2019 00:48

Мој Метју, крупне рибе пливају у мутном мору јер управо то су васе рибе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

05.12.2019 09:27

Довољно је прочитати ово: Ништа се неће десити након достављања извјештаја... Тачка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

05.12.2019 12:21

Хапсити одмах: Преседниство Преседницу РС ВЕЦИНУ ПАРЛАМЕНТАРАЦА ВЕЦИНУ ВЛАДЕ РС ВЕЦИНУ НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА СКОРО СВЕ НАЦНИКЕ РС. И СВЕ ВИДЈЕНИЈЕ ЉУДЕ У ВЛАДАЈУЦОЈ КОАЛИЦИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахаа

05.12.2019 16:33

и висе од пола опозиције!!уцахурила се и спава у изобиљу спаваци се зову а повезани криминалом !!или затвор или послусност коалицији!!уцјене куповина папака прелетаци царују бахате се док народ растјеран нестаје !зло и од зла горе!!!

Name

Инаце све узалуд

05.12.2019 14:51

Е то је потребно, као ваздух који дисемо.

ОДГОВОРИТЕ