Бурна расправа у скупштини Српске (видео)

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске проширује се обухват привредних субјеката квалификованих за кориштење гаранција и на финансирање трговинске дјелатности, саопштила је министар финансија Српске Зора Видовић.

Република Српска 03.12.2019 | 20:49
Бурна расправа у скупштини Српске (видео)
Образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини Републике Српске, Видовићева је рекла је да су разлози за доношење овог акта садржани у потреби прилагођавања пословних активности Гарантног фонда потребама и условима тржишта с циљем јачања конкурентности привредних друштава.

Видовићева је рекла да послове платног агента у поступцима емисије дужничких хартија од вриједности за које гарантује Фонд обавља Централни регистар хартија од вриједности Бањалука уз сагласност Комисије за хартије од вриједности.

Због заступљености кредита за рефинансирање на банкарском тржишту Републике Српске омогућено је да Фонд издаје гаранције за кредите предузетницима за потребе рефинансирања њихових раније одобрених кредита и финансијских обавеза код исте банке или друге финансијске организације под условом да је промјена услова првобитног уговора узрокована текућим потребама предузетника, а не његовим финансијским потешкоћама, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Фонд даје ограничене портфељне гаранције у смислу да може гарантовати покриће кредитног ризика највише до 25 одсто изложености ризику на нивоу портфеља што треба да допринесе већем пласману нових кредита малим и средњим предузећима.

У изузетним случајевима Фонд, уз одобрење Надзорног одбора, може издавати гаранције и до 70 одсто износа одобреног кредита или друге финансијске обавезе које је предузетнику одобрила банка или друга финансијска организација, јавља Срна.

Опозициони посланици су критиковали предложене измјене овог законског рјешења.

Погледајте како је било током данашње  расправе о овом закону, као и о повратницима држављана Бих из Сирије и вођењу кадровске полиитке:





(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

007

03.12.2019 20:14

А вгдје је Станивуковић?Без њега НСРС није иста???

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

03.12.2019 20:26

Све распустити и не да не треба повецавати ПДВ вец се мозе смањивати , а и градјанима це се здравствено стање поправити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

04.12.2019 05:33

ПДВ треба повецати као сто су повецане и акцизе на гориво. Градјани су се радовали поскупљењу горива, радоваце се поскупљењу опет.

Name

В И Л И

03.12.2019 20:37

У влади су све послушници, подобни, способних нема. Зора Видовиц није имала ни једну озбиљну позицију ( искуство и знање = нула), пореска никакав резултат и сада министар финансија. Они бирају послушне и подобне, а не способне и то од доласка на власт 1998 када су досли на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.12.2019 10:15

Реци поштено:У којој су влади радили способни,а не подобни од 1997?????

Name

Браво Јелена

03.12.2019 22:34

Нек си јој одржала час из економије.

ОДГОВОРИТЕ