Одгођено суђење Правди за Давида

Пред Основиним судом у Бањалуци одгођен је почетак суђења против 27 особа од којих већина припада неформалној групи грађана Правда за Давида. Они се терете за ремећење јавног реда и мира и нелегално окупљање испред бањалучке Полицијске управе у септембру прошле године.

Република Српска 03.12.2019 | 14:05
Одгођено суђење Правди за Давида
Ново суђење, и ново одгађање до даљнег јер МУП поново није доставио видео материјал као кључни доказ да би се рочиште одржало, каже Озрен Пердув из групе Правда за Давида. Полиција је све идентификоване људе са снимка надзорних камера оптужила да су 19.и 20.септембра прошле године реметили јавни ред и мир виком и галамом испред полицијске управе али и да су сви они користили мегафон након 22 часа, што није тачно, тврди Пердув.

„Постоји неспоразум између МУП-а и суда који они треба да ријеше тако је суд овај пут наложио полицији да полиција као и претходна  два суђења односно усмена претреса омогући увид браниоцима и окривљенима у видео материјале који се налазе на цд-овима. То су снимци гдје нема аудио записа дакле само видео гдје они препознају неке људе нпр. за мене кажу стоји десно од живе ограде нема ништа аудио и онда они све препознате људе за које нема аудио снимака каже да су реметили јавни ред и мир“, истиче Озрен Пердув, група Правда за Давида.

Додатни проблем је и то што неки од окривљених нису у то вријеме били нити испред полицијске управе нити у држави. Један од њих је и политички аналитичар Велизар Антић који је у том периоду био у ван БиХ али је ипак оптужен за ремећење јавног реда и мира.                                                                                                                                                                                                      

„Поступак се води за тај дан 19.и 20.9. ја нисам био у Бањалуци од 12. до 24. и очигледно постоје неки спискови па су они вјероватно радили по тим списковима механички или како већ али су огроман пропуст направили“, каже Велизар Антић, политички аналитичар.

Адвокат Драган Толимир каже да се у овом случају ради о механичком понављању захтјева када се одреди група лица и онда се они доводе у везу са сваким догађајем који је слиједио. То се, тврди Толимир, управо у овом случају десило јер је полиција оптужила 27 лица, без претходне провјере гдје су били тог дана.

„Овдје се ради о томе да се практично жели водити поступак против окривљених а да им се не омогући да се они бране и одбрана на то стално указује и из тог разлога се и одгађају ови усмени претреси. У свим поступцима је исто правило и очигледно је некоректно вођење поступка и пропусти да то није резултат незнања него очигледно намјере“, каже Драган Толимир, адвокат.

Давид Драгичевић (21) је нестао 18. марта 2018. године у Бањалуци, а његово тијело је пронађено шест дана касније на ушћу рјечице Црквене у Врбас. Према оптужници коју је бањалучко Окружно јавно тужилаштво подигло против непознатих извршилаца, младић је или бјежао од починилаца па пао у Црквену или гурнут у набујалу ријеку исте ноћи када је и нестао.

Од 26. марта прошле године родитељи младића и група "Правда за Давида" на Тргу Крајине у Бањалуци организовали су окупљања с циљем откривања истине о убиству.

Окупљања грађана забрањена су од 25. децембра прошле године.



(БН/Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ПРЕМиУМ

03.12.2019 14:48

А..цваја иде сваки дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.12.2019 15:11

Опет остаје питање засто врх МУП уцествује у прикривању убица. А ни ти не писес за дзабана.

Name

@премиум

03.12.2019 15:32

Мрвице за рају а организатори већи дио колача

Name

Опстанак

03.12.2019 15:26

РС је упитан јер њоме владају безбозници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

да ли је медју оптузенима и ...

03.12.2019 16:16

... бака?

ОДГОВОРИТЕ
Name

В И Л И

03.12.2019 18:57

Суђење је фарса и покушај правдања насилног понашања полиције према грађанима, групе Правда за Давида. Лукац повлачи ненормалне потезе. Ужас.

ОДГОВОРИТЕ