Будућност Рудника и термоелектране „Угљевик“ скупа и неизвјесна

Недавне вијести о престанку подршке пројектима фосилних горива једне од највећих инвестиционих банака на свијету, Европске инвестиционе банке, потврђује чињеницу да је финансирање и инвестирање у пројекте угља, односно термоелектрана тренутно врло неизвјесно и несигурно.

Република Српска 03.12.2019 | 07:52
Будућност Рудника и термоелектране „Угљевик“ скупа и неизвјесна
Упркос томе, структуре власти у Босни и Херцеговини не разматрају властита убјеђења када је у питању неодрживи рад рудника и термоелектрана.  Један од примјера лошег пословања, негирања и затварања очију наочиглед све већих дуговања и пословних минуса је Рудник и термоелектрана „Угљевик“.

Рудник и Термоелектрану „Угљевик“ у 2019. су пратиле бројне афере по питању јавних набавки и кадровске политике а према свему судећи ни финансијски извјештај на крају године није нешто на шта ће бити поносни.

Након што су у полугодишњем извјештају приказали добит од 1,36 милиона марака ствари су за само три мјесеца кренуле низбрдо па је у деветом мјесецу пријављен губитак од 913.567 марака.

Обавезе предузећа су достигле цифру од 178,7 милиона КМ, од чега су дугорочне 119,9 милиона КМ.

У посљедњих пет година, највећих државни произвођач електричне енергије у Српској је само 2016. године имао позитиван пословни резултат али је и поред тога број запослених константно растао и закључно са крајем августа ове године износи 1.943.



Међутим лоши резултати нису забринули управу која не показује вољу за „стезање каиша“. Тако су тренутно у поступку јавне набавке пословних поклона које ће платити преко 50.000 марака.

Од добављача траже да им испоруче мушке и женске кожне новчанике, каише, торбице, свечане кравате од микрофибера и слично. У овој години само за набавку колача потрошили су 40.000 марака.

Подсјећамо, њиховим радом није био задовољан ни Лука Петровић, директор Електропривреде Републике Српске који је још крајем 2018. године поднио кривичну пријаву против руководства РиТе Угљевик а због несавјесног пословања. Управа је наводе из пријаве недуго затим негирала.

Како би поправили лош имиџ који су имали у јавности, расписују јавну набавку непосредног маркетинга који ће платити преко 20.000 марака. Тај посао је добила бањалучка „Алтернативна телевизија“.

Пријава за сумњиве набавке
Поред бројних проблема у пословању Транспаренцy интернатионал у БИХ упутио је у априлу ове године пријаву Агенцији за јавне набавке БИХ због сумње да су свјесно избјегавали примјену транспарентног поступка приликом сарадње са предузећем Грађапромет из Бијељине.

Од њих се годинама куповала роба широке потрошње, а да ни једном није расписан транспарентан поступак јавне набавке. Управа Рудника склопила је 73 пута уговор до 6.000 КМ и избјегла расписивање тендера, иако је дијељење набавки законом забрањено.

Проблеми се редали као на траци
Проблеми за РиТе Угљевик у 2019. су се редали као на траци а нови је дошао у виду пресуде Окружног суда у Бијељини који је утврдио да је Надзорни одбор предузећа незаконито смијенио Ђорђа Поповића са мјеста директора тог предузећа, због чега је поништена одлука о његовом разрјешењу.

Поповић је смијењен након прошлогодишњих избора, када се са још неколико директора нашао у групи „мангупа“, како их је назвао тадашњи предсједник РС Милорад Додик.

Он је на суду успио да докаже да његова смјена није била законита, суд је наложио да се врати на посао, али је Надзорни одбор РиТЕ „Угљевик“ по скраћеном поступку, у фебруару донио  нову одлуку о разрјешењу. Суд је и ту одлуку оцијенио као незакониту.

 Поред овог спора, Поповић са ”РиТЕ Угљевик” води још један спор у којем потражује око 36.000 КМ.



Зафалило им 10 милиона КМ

Да се налазе у тешкој финансијској ситуацији управа је потврдила расписивањем тендера у којем су тражили три кредита за финансирање обавеза предузећа.

Захтијевали су да им се четири милиона КМ исплате за 15 дана, три милиона у року од мјесец и још три милиона у року од 45 дана од дана склапања уговора о кредитирању.

Кредит у којем ће РиТе само за камате да плати скоро милион марака, реализован је прије неколико дана а уговор је додијељен Новој Банци.

Будућност скупа и неизвјесна
РиТе Угљевик ће у наредних двадесет година морати да издвоји 460 милиона марака за трошкове постројења за одсумопоравање димних гасова на електрани а које ће од наредног мјесеца бити пуштено у пробни погон.

У питању је систем који би требао да елиминише 98 одсто сумпор диоксида из димних гасова електране а у који је уложено 160 милиона марака кредитних средстава која тек треба да дођу на наплату.

Како су нам рекли у РиТЕ, оперативни трошкови система на годишњем нивоу ће износити око 15 милиона марака.

Ово значи да ће до 2039. године када је предвиђен престанак рада електране само у ове сврхе бити уложено 300 милиона марака.

“То ће сразмјерно утицати на повећање производне цијене електричне енергије из овог производног објекта”, рекли су за ЦАПИТАЛ у РиТЕ Угљевик.

Ово би биле сигурно лоше вијести за домаћинства и привреду којој је прије неколико мјесеци повишена цијена струје.

Треба имати у виду да ово енергетско постројење производи више од трећине електричне енергије у Српској што значи да је готово немогуће да дође до  повећање производне цијене а да са друге стране цијена за крајњег потрошача остане непромјењена.

Битно је нагласити да је ово поскупљење само рефлексија стварне цијене електричне енергије добијене из угља. Ова цијена је била одржавана вјештачки ниском кроз прикривања стварних трошкова загађења, игнорисања трошкова лошег пословања, корупције, прекомјерног и страначког запошљавања.

Чернобил Европе

Термоелектрана у Угљевику један је од највећих загађивача зрака у Европи а од посљедица њеног рада годишње умре или се разболи на стотине људи.

Почетком ове године су објављени подаци према којима ово постројење емитује више сумпор диоксида (СО2) него све њемачке електране на угаљ заједно. 

Само у 2016. години су отровне емисије из ТЕ „Угљевик“ “проузроковале 635 смртних случајева, 1.689 случајева бронхитиса код дјеце и одраслих, 494 хоспитализације и 192.236 изгубљених радних дана.

Једна од водећих европских организација која се бави заштитом животне средине и здравља људи, “Алијанса за здравље и животну средину”, термоелектрану је назвала “Чернобилом Европе”.

Тужба од 770 милиона еура виси над главом
Поред стотина милиона марака које ће бити уложене у смањење загађења, РиТЕ Угљевик би могао да изазове нове главобоље грађанима због тужбе од 770 милиона еура а коју је покренуло Електрогосподарство Словеније.

Наиме, Словенци траже да им се исплати одштета на име средстава која су уложили у изградњу Термоелектране Угљевик прије рата, а која је требало да им се врате кроз испоруку струје до које није дошло, а све по тадашњем Споразуму о реципрочном унапређењу и заштити инвестиција.

Поступак је покренут 2016. године а према неким процјенама реално је да ће бити окончан током 2022. године.

“Рудник и Термоелектрана Угљевик, Електропривреда РС и Министарство индустрије и рударства су предузели све могуће радње у правцу прикупљања релевантне документације потребне адвокатском тиму”, поручују из РиТЕ Угљевик.

Не треба игнорисати ни остале тужбе којих је закључно са октобром ове године 22 а у којим се од РиТЕ потражује износ од 10,37 милиона марака.

ЦЗЗС: Рјешавање само дијела проблема

У Центру за животну средину кажу како ће се и поред огромних улагања потенцијално ријешити само дио проблема када је загађење у питању, при том веома касно, што је само још један симптом недостатка планског и правовременог приступа у развоју електроенергетског сектора.

Без обзира на употребу технологија за пречишћавање димних плинова и даље постоји проблем с емисијама из рудника (узурпација и деградација шума, емисије прашине и загађење површинских и подземних вода), депоновањем шљаке и пепела, те емисијама гасова стаклене баште из термоелектране.

„Ови проблеми су посљедица вишедеценијског занемаривања суштинских проблема, те застарјелог приступа развијању електроенергетског сектора. Деценије тровања наше средине и грађана су нас сустигле, али исто тако и економске посљедице, што видимо не само у дуговима који расту из дана у дан, већ и у инвестицијама које би била далеко исплативије да су извршене на вријеме. Међутим, сад је вријеме да се окренемо будућности и прихватимо чињеницу да долази нова енергетска епоха – енергија из обновљивих извора је све приступачнија, а порези на угљен диоксид уништавају било какву економску рачуницу термоелектрана“, наводе из Центра за животну средину .

Сматрају да је за развој алтернативних могућности потребан је план енергетске транзиције на државном нивоу у којем ће се детаљно испланирати прелазак на обновљиве изворе енергије.

Притом, посебну пажњу треба усмјерити на социоекономске посљедице које ће таква транзиција имати на становништво које тренутно зависи од термоелектрана.

Све горе побројано показује како је производња електричне енергије из угља поред бројних еколошких и здравствених посљедица које са собом носи, постаје више економски неисплатива у поређењу са све прихватљивијом цијеном производње електричне енергије из обновљивих извора енергије.

Но, и  поред тога, Босна и Херцеговина  планира да у наредним годинама уложи милијарде марака у прљаву енергију, само привидно се изјашњавајући за прихватање европске легислативе и приступање Европској Унији, док та иста Европа  управо окреће леђа пројектима заснованим на фосилним горивима.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Wодолија

03.12.2019 06:55

Ниста не брините, све це то Милорад средети са својим контроверзним бизнисменима. Термоелектрана је мозда вец некоме и обецана.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

03.12.2019 08:46

Све упућује на то да је неком и обећана за мале паре.

Name

Милија

03.12.2019 07:03

нека поскупе струју дупло и све це бити ОК. Градјане це ионако убиједити д је то за њихово добро, као сто је било са акцизама на гориво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

03.12.2019 07:34

У Босни и Херцеговини се сваки дан неповратно расипа огромна неповратна енергија хидротокова хидротокова. То је нај;и['а енергија. Ме]утим, ми и даље проyводњу енергије темељимо на фосилним горивима попут угља и гаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.12.2019 08:11

Сад кад стигне руски гас струја це да појефтини 113%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синергија

03.12.2019 08:59

Приватизовати или затворити ако се не успије приватизовани.Слузе само за ухљебљење страначког кадра.Нека иду на тржиште као приватни капитал ,па ће тржиште да одредити за шта су,јел осим високих плата,никаквих великих користи од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

03.12.2019 15:53

У нас се све своди на 113%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле из Угљевика

05.12.2019 06:08

Ови Бијељанци се сатрасе да оцрне термоелектрану а изгибосе да раде у њој. 6 аутобуса и стотине аутомобила сваки дан из Бијељине хитају пут Угљевика. Ја би њима увео путарину па да бар несто Угљевик има од њих.

ОДГОВОРИТЕ