Савјет министара доноси одлуку о помоћи Албанији

Министар безбједности Драган Мектић казао је да је Босна и Херцеговина, као и остале земље у региону, понудила помоћ Албанији након земљотреса, у виду тима за проналажење под рушевинама, но да су они одговорили да им тренутно таква врста помоћи није потребна. Оно што им је потребно су шатори, ћебад и новац, што ће и бити разматрано на сутрашњој сједници Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 02.12.2019 | 16:27
Савјет министара доноси одлуку о помоћи Албанији
БиХ је понудила тим Федералне управе цивилне заштите од 50 обучених људи који имају одговарајућу технику и псе за проналажење под рушевинама, казао је Мектић:

"Чим се десио земљотрес, укључио се европски механизам за координацију за помоћ у катастрофама. Преко тог механизма смо понудили Албанији један тим који је обучен за проналажење људи и рашчишћавање под рушевинама. Одмах смо им понудили тај један тим. Међутим, они су нама одговорили да имају тренутно више тимова који раде и да им тренутно није потребан такав тим и ако буде требало да ће нас обавијестити."

Но, Албанци, према ријечима министра безбједннсти, нису обавијестили Босну и Херцеговину о помоћи.

"Прије пар дана су и завршили потраге под рушевинама, послије тога путем истог тог механизма су се обратили да им треба ћебади, шатора и још неких ствари, тренутно радимо на томе да видимо шта можемо да прибавимо и хоћемо ли прибавити", казао је он.

Мектић је рекао и да су сачинили приједлог одлуке о давању новчане помоћи Албанији коај треба бити потврђена на сутрашњој сједници Савјета министара БиХ:

"У међувремену смо сачинили приједлог одлуке о давању новчане помоћи Албанији и та одлука ће се сутра наћи на сједници Савјета министара, ја не могу тачно да кажем колики износ ће Савјет министара да утврди. Ми смо навели тамо 100.000КМ, али то нема везе јер Савјет министара може и повечати и смањити суму, видјећемо шта министарство каже."

Након разорног земљотреса у Албанији магнитуде 6,4 по Рицхтеру земље регије понудиле су људску помоћ за проналажење затрпаних испод рушевина. Овај земљотрес у Албанији однио је преко 50 живота, хиљаде су повријеђене, а бројне грађевине срушене.

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар