Деценију чекају минимални додатак на плату у СИПА

Посебан додатак на плату, у износу углавном од 10 или 15 одсто од основне плате, могли би, коначно, добити и државни службеници који у Агенцији за истраге и заштиту – СИПА обављају оперативно-истражне послове.

Босна и Херцеговина 02.12.2019 | 09:01
Деценију чекају минимални додатак на плату у СИПА
То је, бар, предвиђено приједлогом Одлуке о утврђивању посебног додатка на плату запосленим у овој агенцији, који ће још неколико дана бити у процедури јавних онлајн консултација, односно прибављања мишљења.

Доношење ове одлуке обавеза је по Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је донесен још 2008. године.

Недуго потом овај посебни додатак се почео исплаћивати за полицијске службенике СИПА, на основу одлуке о утврђивању посебног додатка за полицијске службенике, али не и за државне службенике на поменутим пословима, чија права до данас нису ријешена.

Сада се предлаже нова одлука која би обухватила и њих, а за то би у буџету институција БиХ требало обезбиједити додатних 141.414 КМ годишње, наводи се у образложењу одлуке.  

Државни службеници чине тек десетак одсто запослених у СИПА, а ова одлука се не односи ни на све њих. 

– Агенција је још 2008. године Министарству безбједности доставила приједлог одлуке за полицијске службенике, док је 2010. односно 2015. године достављен приједлог одлуке којом су поред полицијских обухваћени и државни службеници Агенције који обављају оперативно-истражне послове – наводи се у образложењу одлуке.

Од тада, међутим, траје застој у доношењу потребне одлуке, на шта су више пута упозорили и из Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Најприје се, наиме, чекало да се измијени Закон о платама и накнадама, тако да право на додатак предвиди и за запослене у Дирекцији за координацију полицијских тијела, а сада се чека да се заврши усклађивање текста тих измјена и да он буде објављен у Службеном гласнику БиХ.

– С обзиром на то да је неизвјесно када ће бити окончана процедура усаглашавања тог текста, сугерисано је да Министарство припреми приједлоге одлуке којом се одређује висина посебног додатка на плату полицијских службеника, као и висина додатка за државне службенике – наводи се, између осталог, у образложењу ове одлуке.

Када би се о тој одлуци могло и гласати у Савјету министара, за сада је неизвјесно.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар