Кит од 60 тона пронађен насукан на обали

Посјетиоци плаже, замољени су да се држе даље од кита, чије је тијело вода избацила на обалу острва Харис, између Ласкентира и Силбоста у Шкотској.

Свијет 02.12.2019 | 08:23
Кит од 60 тона пронађен насукан на обали
Сматра се да је кит уљешура, током јаке олује изгубио оријентацију и да се потом насукао на обалу. Стручњаци су шетаче са плаже посавјетовали да се киту, тешком око 60 тона, не приближавају из хигијенских разлога и због опасности од заразе.

Међу свједоцима догађаја је и Карла Реглер, која се бави фотографисањем.

– Примијетила сам насукану животињу из даљине. Видјела сам да је кит жив јер је мрдао репом, и са групом људи сам кренула ка животињи. Док смо, у пратњи обалске страже, стигли и прешли пут од око једног километра, кит је угинуо – рекла је Карла.

Скоро четвртина свјетских врста китова и делфина или живи или пролази кроз воде крај западне обале Шкотске.

– Када китови стигну у ово подручје, обично дође до проблема. Углавном је проблем у плиткој води. Осим тога, ту лакше залутају старе и болесне животиње – навели су у локалној организацији за спасавање животиња.

И прошлог мјесеца је кит дугачак око 30 метара пронађен на пјеску на обали у Сјеверном Амберланду.

Сведоци су испричали како су видјели кита како покушава да се отисне у воду, пошто је био заглављен у плићаку. Такође, у посљедња два мјесеца, два кита су пронађена мртва на обали Темзе.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар