Нови закон доноси никад веће казне за послодавце?

Влада Републике Српске припрема законе који ће помоћи у сузбијању сиве економије. Минисатрство финансија Републике Српске завршило је радну верзију једног таквог закона, који предвиђа енормне новчане казне за послодавце. Међутим, питање је: Да ли се закони селективно примјењују?

Република Српска 30.11.2019 | 17:49
Нови закон доноси никад веће казне за послодавце?
Закон о пореском поступку Републике Српске нови је закон који је припремило Министарство финансија, а који предвиђа велике новчане казне за послодавце који не буду пријављивали раднике. За послодавце који буду имали једног или више раника на црно казна ће бити иста.

''Прекршај због неподношења пријаве у Јединствени систем Члан 119. (1) Новчаном казном од 10.000 КМ до 30.000 КМ казниће се уплатилац доприноса – правно лице ако не поднесе пријаву за регистрацију обвезника доприноса у Јединственом систему на начин и у року прописаном у члану 38. ст. 2. и 4. овог закона'' – наводи се у Закону о пореском поступку.

Нове мјере кажњавања, уколико се слово закона буде једнако примјењивало према свима,  посебно ће забринути послодавце у областима угоститељства, трговине, и грађевинарства. То су области у којима има највише радника запослених на црно. У пословној заједници сматрају да треба увести казну за сваког непријављеног радника, а не за све њих збирно.

''Ми смо рекли да би требало направити разлику, да не буде иста казна за једног или десет радника. Не знам која је задња верзија, али не може бити иста казна за једног или десет радника", каже предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић.

Закон о пореском поступку предвиђа новчане казне. Закон о управној инспекцији предвиђа кривичне пријаве, па и затвор. Закони који се односе на сузбијање сиве економије су добри, али неспровођење истих је лоше, кажу у Савезу синдиката.

''Пооштравањем казни могуће је уозбиљити наше послодавце, али да то не буде селективна примјена закона - да се на неког односи, на некога не, него да се иде у процедуру, ако неко није пријављен да тог послодавца санкционишемо'', каже  генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић.

Досадашња пракса и годинама иста прича о борби против сиве економије показала је да проблем није у законима, него у њиховој примјени. Због тога се рад на црно није значајно смањио. Власт, чини се, нема рјешење, али има устаљену причу.

''Закон се примјењује за све на исти начин. Моја жеља је да сви закони буду примјењиви транспарентно и једнако за све'', каже предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Без обзира на жеље премијера, јавна је тајна да закони нису једнаки за све. Јавна је тајна и да има повлашћених послодаваца код којих не долазе инспекције. Измјенама Кривичног закона од прије шест година било је предвиђено да послодавац који раднику не исплати пет или више плата иде у затвор.

Међутим, стотине кривичних пријава које су радници широм Републике Српске подносили против несавјесних послодаваца углавном су завршиле негдје - у ладицама.