Зашто се НАТО документ крије од јавности у БиХ?

Политички аналитичар Денис Чаркаџић коментарисао је за Вијести. ба договор који су чланови Предсједништва постигли око слања Програма реформи у сједиште НАТО-а у Брисел.

Босна и Херцеговина 29.11.2019 | 15:58
Зашто се НАТО документ крије од јавности у БиХ?
"Гдје се год документ сада налазио, и поред прагматичних разлога у циљу заштите постигнутог договора које сам поменуо, моје је мишљење да је званична страница Предсједништва БиХ једино мјесто на којем он треба да се већ сада налази, на шта обавезује и Закон о слободи приступа информацијама БиХ“, сматра Чаркаџић.

„Мислим да је примарни разлог због којег су се актери који су били укључени у, како израду, тако и у усвајање документа под називом “Програм реформи Босне и Херцеговине” одлучили да он до именовања Савјета министара БиХ остане скривен од очију јавности у првом реду страх да неки од актера његовог усвајања не би издржали суд те исте јавности, те се на крају под њеним притиском и повукли из самог договора“, казао је Чаркаџић коментаришућии тајновитост документа.

Он додаје да, ако се подсјетимо на интерпретације самог документа од стране чланова Предсједништва БиХ, али и позив господина Комшића Милораду Додику да објави документ, тешко се отети утиску да је управо Додик тај који би, обзиром на своје ставове у вези НАТО интеграција БиХ које је износио у посљењих пар година, имао највише проблема да пред јавности и опозицијом у Републици Српској, а могуће и пред неким страним факторима одбрани садржај и сам контекст документа.

„Јер, узевши у обзир чињеницу да је БиХ у МАП-у, “Програм реформи БиХ”, какве год то реформе и у коликом год обиму биле, оне морају бити такве природе која захтијева уговорни однос БиХ са НАТО-м, а то је управо МАП“, каже наш саговорник.

С тим у вези, према његовом мишљењу, посљедњу ријеч ће дати НАТО, када и ако Програм реформи БиХ стигне у његово сједиште у Брисел.

Чаркаџић сматра да, поред овога, иако је процедура именовања Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара БиХ у току, сложени односи и различити интереси странака са сједиштем у Федерацији БиХ, али и могуће незадовољство Руске Федерације самим садржајем Програма реформи БиХ остављају простор за могућност да од свега договореног на крају не буде ништа, или да се имплементација читавог договора пролонгира, што би такође могли бити могући разлози скривања садржаја усвојеног документа.

"Са друге стране, “Програм реформи Босне и Херцеговине” није више документ у форми израде, нацрта или неке врсте нон папер-а, већ је званично усвојени документ од стране највишег органа извршне власти у БиХ-Предсједништва БиХ те тако, по мом мишљењу, већ има правну снагу без обзира на договор да ће се документ у НАТО упутити након именовања новог Савјета министара БиХ“, каже Чаркаџић.

Он додаје да би документ по Закону о слободи приступу информацијама требао бити јаван.

„Гдје се год документ сада налазио, и поред прагматичних разлога у циљу заштите постигнутог договора које сам поменуо, моје је мишљење да је званична страница Предсједништва БиХ једино мјесто на којем он треба да се већ сада налази, на шта обавезује и Закон о слободи приступа информацијама БиХ“, сматра овај политички аналитичар.

Додатни разлог, према мишљењу Дениса Чаркаџића, томе је и чињеница да овакво скривање од очију грађана већ усвојених одлука и докумената од стране извршних органа може представљати опасан преседан и примјер којим би се у будућности могли повести и било који други органи на било ком нивоу у БиХ.

„На крају, држање у тајности једног овако важног, а усвојеног документа говори са једне стране о несигурности, рањивости и хипокризији главних протагониста политичке сцене у БиХ, али са друге стране и о недостатку снаге јавности и грађана у БиХ да остваре своје право да знају какве се одлуке у њихово име доносе“, закључио је Денис Чаркаџић.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Будале

29.11.2019 22:09

документ се "крије" а у стварности мен се цини да је украден па це.за једно 10 година заврсити на аукцији...колекционари ионако купују глупости за своје оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зара Михајловиц

30.11.2019 07:37

Бурле, камо среце да си остао да сверцујес цигарама!

Name

Дадо

30.11.2019 08:25

Купује се вријеме да народ заборави, а српски народ је познат као забораван. Дозволити Комсицу да се смије кад даје изјаву јер су у документу промјењене двије ријеци цега се и нас да не казем како дрзи онда је то понизење за мене као цовјека. У преводу није г.оно вец се неко пос.ао. Па зар смо толико луди да ово гледамо И смијемо се.

Name

ПОСМАТРАЧ

30.11.2019 08:44

Ово је у режији овог сељачине већ виђено приликом продаје БОСКЕ.Уговор о продаји нестао а произвео дејство.

Name

Ре Зара Михајловиц

30.11.2019 09:09

И даље он сверцује,само су се "улози" повецали.Једном сверцер,увијек сверцер.

Name

Загарантована Будуцност!

30.11.2019 11:08

Ево резултата реформске агенде: хттпс://приједор24.цом/одласком-становниства-водовод-и-канализација-ад-приједор-изгубио-7-000-корисника/

Name

Иди бестрага

30.11.2019 03:43

Шта се у Бих још не крије од Дејтонски докумената до ових НАТОВИХ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

30.11.2019 06:24

трбају га вама будалама дати да ви цитате и коментарисете ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јоја

30.11.2019 07:21

Браво свака част Битно је да нема рата људи.... Пустите то никад се обицних људи није питао нити це се питат. Борите се за своју фамилију. Неце те у НАТО а одлазите у Еуропу трбухом за крухом Пут под ноге па у Русију

Name

РЕ ЈОЈА

30.11.2019 08:16

ИДИ НЕГДЈЕ ОЦИСТИ ТУ ПРЉАВУ ДУСУ БИЈЕДО. ПРЕДЛАЗЕМ ТИ ДА ОДЕС ПОД ОСТРОГ КОД СВ. ВАСИЛИЈА ,МОЗДА БИ ТАЈ ДЕМОН ИЗ ТЕБЕ ИЗИСАО. ЗЕЛИМ ТИ ДА СТО ПРИЈЕ ОЗДРАВИС. ПРИЈАТЕЉУ ТЕСКО СИ БОЛЕСТАН ВЈЕРУЈ МИ, А УБРЗО ЦЕС СЕ И САМ УВЈЕРИТИ.

Name

Мрак

30.11.2019 08:52

Зато сто се у БиХ све одлуке доносе дале од оцију градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико никановиц

30.11.2019 10:13

Бице као и са дејтонским споразумом, нико, барем не у БиХ, нема оригинал, нико не зна ста тамо тацно писе тако да свако мозе тумацити на свој нацин. Ријеци су цудо, мозе се реци било ста и одмах релативизирати тако да је то флоскула. Онај ко тумаци само један дио тумаци на један нацин, онај други на свој а онај треци који има преглед изнад цијеле реценице све то тумаци посве другације. Тако је и сада иако тај програм реформи нема тај знацај који је имао дејтонски споразум, оригинали су код та три цлана предсједниства који су то усвојили, објавице се искљуциво у дијеловима или у сазетку или са коментарима итд. И код сваког објављивања це остати једна доза непознавања цјелине тако да свако од тројице сацува свој образ, наравно уколико и оно сто јос имају. А народ, народ то не занима, народ занима бољи зивот и то не серија "бољи зивот" него бољи зивот у реалном зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

30.11.2019 12:20

Одборник Васић (припадник владајуцем блоку) је на Скпштини РС, процитао са папира да " у првом дијелу Програма... стоји: Овај Програм...не прејудицира улазак БиХ у НАТО. Други посланик,ПетарДјокиц (члан владајуце коалиције), на истој сједници је Васића допунио да у другом дијелу реченице коју је Васић прочитао, стоји и ово: о стварном уласку БиХ у НАТО одлуке ће доносити САМО: Предсједништво и Парламент БиХ. Дакле, значи да Република Српска о овој области у будуће уопште не мозе одлучивати. Е, онда је тај дио реченице раван ИЗДАЈИ.

ОДГОВОРИТЕ