"СНСД направио стратешку грешку и пристао на АНП"

Политиколог Велизар Антић сматра да се Програм реформи БиХ, који је недавно усвојило Предсједништво БиХ, у суштини и не разликује много од Годишњег националног плана (АНП).

Босна и Херцеговина 28.11.2019 | 20:43
"СНСД направио стратешку грешку и пристао на АНП"
- Грађани би требали да знају шта се налази у том документу. Не само да је била дужност власти да га објаве, него је то била и њихова обавеза - каже Антић у разговору за Вијести.ба.

Обавеза власти, наводи наш саговорник, требала би да буде објава свих докумената који се донесу на том нивоу, а нарочито је то случај код оваквих докумената који дефинишу кретање државе у одређеном смјеру - било да се ради о приближавању ЕУ или НАТО-у.

- Међутим, транспарентност у раду власти је мисаона именица у БиХ, што никако није добро - истиче Антић.

Према његовим ријечима, јасно је да политичке елите, које од својих грађана крију кључни документ за будућност државе, имају осјећај надмоћи над народом, а јасно је и какво мишљење имају о њему.

- Народ у БиХ има поданичку политичку културу и према властима има однос као према господарима, а не као слугама народа. То је проузроковано и дугогодишњим историјским искуством овог народа, али и периода живота у тоталитарном комунистичком систему који од грађана није стварао активне појединце који ће да постављају питања и траже одговор од власти, него је фаворизовао појединце који су се покоравали комунистичкој идеологији и прихватали њене постулате без поговора - оцјењује Антић.

Садашње политичке елите, додаје, наставиле су да користе овај јако низак ниво политичке културе народа и нису ништа урадиле да поправе то стање свијести.

- Једноставно, њима је много лакше да владају над оваквим народом, него што би то били у стању да раде уколико би народ био свјестан својих права и инсистирао на њиховој примјени - категоричан је Антић.

Сматра да је Странка демократске акције (СДА) добрим дијелом одговорна што се власт није формирала у претходних годину дана, јер су својим условљавањем повезали формирање новог Савјета министара БиХ са слањем АНП-а у Брисел. То само по себи, каже наш саговорник, није имало везе.

- То условљавање им је омогућила позиција коју су имали у претходном сазиву Савјета министара БиХ, јер се њима није журило са формирањем новог сазива, јер су њихови људи већ били у старом. Тако да они нису ништа губили. Са те тачке гледишта можемо рећи да је СДА на одређени начин побједник у цијелој овој ситуацији - напомиње Антић.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Рале

28.11.2019 21:03

Донро објаснито али народ опет ниста не разумије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

29.11.2019 04:54

Ста оцекивати од оног кога је Америка довела на власт са својим тенковима!!! Птице на грани знају да је лазни патриота и издајник Српскога рода!!!

Name

Ре

29.11.2019 12:49

Све неки струцњаци прицају о нецему сто нит су видјели ни процитали дзаба млатите празну сламу

Name

Ре

29.11.2019 12:54

Па теби је свакако то Дзаба објасњават то си болесник И нема ти спаса ал срецом да вас је мало И небитни сте

Name

В И Л И

28.11.2019 21:31

Не само да је направио грешку, то је издаја Републике Српске и српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

29.11.2019 06:17

Имамо Додигово политицко сарлатанство у РС на дјелу - криминал без премца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИШТА ЧУДО

29.11.2019 06:27

Шта они уопште знају шта је грешка. Код већине све је нормално. Чудни људи катастрофа. Види чуда људи изгледа сви пропали у земљу, изгледа сјетили се шта значи ријеч грешка па се не смију ни да огласе. Баш смијешно. Хајде СНСД- овци има ли ико жив или сте сви пропали у земљу од велике издаје, брука и срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПРОДАЈА

29.11.2019 06:41

ПА ОН ОДАВНО РАСПРОДАЈЕ НАДЛЕЖНОСТИ РАДИ СВОЈЕ ФОТЕЉЕ И ФОТЕЉА ЛИКОВА КАО ШТО СУ НИКОЛА И ШАХИСТА ИЗ ГЛАСА СРПСКЕ. КАКВА САД СТРАТЕШКА ГРЕШКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

29.11.2019 08:07

Нису они направили грешку, они су направили издају интереса РС-а и српског народа, а мислим да додигг никога није ни консултовао, вец на своју руку то урадио. Може му се када икебане има у странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.11.2019 12:12

мозе радити сто хоце јер је натод овце за сосање