Европски парламент о ванредној ситуацији

Европски парламет усвојио је Резолуцију којом се проглашава климатска и еколошка ванредна ситуација у Европи и позвао Европску унију да се на конференцији УН сљедеће недјеље обавеже да до 2025. године достигне нулту емисију гасова који стварају ефекат “стаклене баште”.

Свијет 28.11.2019 | 15:19
Европски парламент о ванредној ситуацији
Уочи конференције УН о климатским промјенама ЦОП25, која се од 2. до 13. децембра одржава у Мадриду, Европски парламент усвојио је Резолуцију којом се проглашава климатска и еколошка ванредна ситуација у Европи и глобално.

Европски парламент затражио је од Европске комисије да осигура да сви релевантни законодавни и буџетски приједлози буду усклађени у циљу лимитирања глобалног загријавања испод 1,5 степена.

У одвојеном докумету, Парламент је позвао ЕУ да на конференцији УН представи стратегију за постизања климатске неутралности, што је прије могуће, а најкасније до 2050. године.

Новоизабрана предсједница Европске комисје Урсула фон дер Лајен позвана је да у Европски зелени споразум као циљ уведе смањења емисије штетних гасова за 55 одсто до 2030. године.

У Европском парламенту траже више финансијске подршке за борбу против климатских промјена односно да земље ЕУ “најмање удвоструче” свој допринос међународном фонду за “зелену климу”. 

Оцјењује се да обећања развијених земаља у цилљу борбе против климатских промјена не испуњавају заједнички циљ од 100 милијарди долара на годишњем од 2020. године.

Европски парламентарци позвали су све земље ЕУ да укину све директне и индиректне субвенције за фосилна горива до 2020. године.

У Европском парламенту подсјећају да су бројне земље, локалне администрације и научници изјавили су да се планета Земља суочава с климатском кризом.

Додаје се да је Европска комисија је већ предложила циљ нулте емисије до 2050. године, али Европски савјет то још није одобрио јер се противе Пољска, Мађарска и Чешка.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар