"Политика данас је везана за лични интерес"

Политика је у давна времена била вјештина, умјетност и нека врста морала. Данас је политика везана за лични интерес политичара, а под плаштом демократије у БиХ добили смо три етничка тоталитарна система, поручено је у емисији „Глобално“ БН ТВ.

Република Српска 27.11.2019 | 22:31
"Политика данас је везана за лични интерес"
Политичари политику нису схватили као нешто што може бити часно уколико се води у општем интересу. Политика је попримила свој, неки сасвим други ток, те је више везана за лични интерес појединца који се бави политиком. Ниједна држава која је била у транзицији није дала резултате које смо очекивали, из простог разлога што нисмо били припремљени за демократију у правом смислу ријечи, каже Вехид Шехић испред Форума грађана Тузле.

“Под плаштом демократије ми смо добили у БиХ три етничка тоталитарна система, уобличена у три тоталитаристичка покрета. Када из политике и свакодневног живота нестане морал и етика онда имате ситуацију каква је у БиХ. Најтежи задатак ће бити како вратити у свакодневни живот моралне вриједности”, каже Шехић.

“Шизофренија је настала оног тренутка кад су људи легли као комунисти, а пробудили се као демократе. Политичке елите се увијек прве прилагоде новим околностима, док грађани не разумију шта је заиста ту”, каже Деспот Ковачевић са Факултета политичких наука у Београду.



Проблем је што најбоље пролазе негативне поруке, скандал и лаж. Не сцени је пијачарска демагогија гдје је најбоље што више лагати, каже грађански активиста Александар Глувић:

“Када један посланик владајуће странке каже да посланици власти нису учествовали у раду парламента, односно да годину дана примају плату за нерад, да је то у интересу Републике Српске, један дио грађана то прихвати као нормално. Након тога, ти исти посланици улазе у власт, потписују нешто што су говорили да неће, они опет правдају, имају контра причу. У кратком временском периоду имамо двије супротне приче”.

Политика је у нека давна времена била умјетност, нека врста морала и вјештина да од грађана направите боље грађане у сваком смислу, и у духовном и у материјалном, каже Деспот Ковачевић и истиче да ово данас није демократија већ партократија:

“Велики број грађана учествује на изборима. Зашто нису бирали боље? Бољих нема, зато што свако ко има интегритет не жели да се увлачи у политички живот јер ће ући у блато, а полтика није никаква активност, него најважнија ствар за богаћење”.

“Млади људи овдје не желе да остану. Зашто да слушају приче о томе куда треба повући границе, ко је кога гдје стријељао, шта се могло урадити 1918, 1945. или 1991. Нас то не занима”, каже Глувић.

“Моја кћерка, која има добар посао, жели да оде. Значи, не иде из економских разлога. Људи иду јер се не осјећају слободним и сигурним”, истиче Шехић.

Док год грађани посматрају нијемо да неко добија пет, шест хиљада марака плату, а да годину дана ништа не ради, и притом нема бунта, неће се ништа промијенити. Уз то, интелектуалци се данас не производе на универзитетима, него политичке странке праве своје интелектуалце и тако стварају неку квазиинтелектуалну елиту у БиХ која нема апсолутно никаквих рјешења, закључено је у емисији “Глобално” БН ТВ.





БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Децко

27.11.2019 21:38

Стара изрека казе "Ако вам је добро, онда ниста"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

најопасније!

28.11.2019 06:24

Додик подизе младе политицаре на темељима папак-менталитета, одбацујуци при томе знање, умијеце и морал!

Name

синип

27.11.2019 23:25

Данас? Данас?!?!?!?! :-))))) Задњих 20+ година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

28.11.2019 08:53

Тко загризе колач власти,не попушта,па био позиција или опозиција.

ОДГОВОРИТЕ