Од 1. јануара нижа цијена струје у ФБиХ

Јавно предузеће “Електропривреда БиХ” ће као друштвено одговорна компанија изнаћи могућност да у складу с методологијом смањи цијене електричне енергије које нуди својим купцима за 2020. годину и на тај начин заштити привреду БиХ од негативних утицаја које би имало повећање цијене електричне енергије на крајње купце.

Босна и Херцеговина 27.11.2019 | 12:34
Од 1. јануара нижа цијена струје у ФБиХ
Договорено је то на састанку који је иницирало Удружење послодаваца ФБиХ с представницима Владе Федерације БиХ и ЈП ”Електропривреда БиХ” о актуелностима око цијена електричне енергије које су крајњим купцима који се снабдијевају у оквиру тржишног снабдијевања понуђене од ЈП “Електропривреда” за 2020. годину.

На састанку је затражено да се евентуално смањење цијене, које би се урадило, примијени и на купце који су већ потписали уговоре о снабдијевању за 2020. годину, а у циљу недискриминаторног приступа према свим купцима електричне енергије које снабдијева ЈП “Електропривреда БиХ”.

Смањење цијене ће се обавити на начин да се направи корекција улазног параметра који утиче на цијену тржишног снабдијевања на начин да се он смањи за један евро по мегават часу 

У циљу недискриминаторног приступа према купцима који су претходно закључили уговоре о снабдијевању за 2020. годину урадиће се анексирање закључених уговора у сврху примјене корекције улазног параметра за један евро по мегават часу. На основу ових цијена ће се припремити План пословања ЈП “Електропривреда БиХ” за 2020. годину који ће бити упућен Надзорном одбору и Влади ФБиХ на усвајање, саопштено је из Удружења послодаваца ФБиХ.

– Удружење послодаваца ФБиХ је показало да се, као и прошле године, успјело изборити да заштити своје чланице од наглог повећања цијене електричне енергије. Као удружење које окупља 22.000 пословних субјеката у ФБиХ сматрамо да се питање повећања цијена електричне енергије мора рјешавати дугорочно, на начин да у наредним годинама у децембру немамо опет нове преговоре и разговоре око смањења најављених цијена. Електрична енергија је за већину производних компанија једна од најзначајнијих улазних компоненти производње и свако повећање негативно утиче на конкурентност наших компанија и државе у цјелини. Истовремено, због повећања цијена електричне енергије произвођачи и пружаоци услуга су најчешће присиљени повећавати цијене својих производа и услуга, што највише осјете грађани – наглашавају из УПФБиХ.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Харе

27.11.2019 11:38

И ко сада не би из РС-а пребацио у Федерацију као што су Србијанске фирме урадиле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2019 13:03

Гори дио БИХ...

Name

ре ре

27.11.2019 16:10

Мислим да је свима јасно, који је бољи дио БиХ. Неби Србија улагала новац у ФБиХ да није тако.

Name

Бањалучанин

27.11.2019 12:59

ускоро неће бити потребно ићи у њемачку биће довољно преселити се из РС у најближи кантон у Фбих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.11.2019 12:47

Шта чекаш???

Name

Последњи кинески цар

27.11.2019 13:30

22 хиљаде пословних субјеката у Федерацији?! Колико их има у Републици Српској, у бољем дијелу БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2019 17:01

То су само цланови удружења. Послодаваца у Федерацији има висе него запослених у Српској као бољем дјелу