Шаровић: Милорад Додик жели да обмане јавност

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, за Н1 је казао да Милорад Додик жели да обмани јавност те да на преварантски начин земљу уведе у НАТО.

Република Српска 26.11.2019 | 18:54
Шаровић: Милорад Додик жели да обмане јавност
Он је казао да зна најмање два разлога због чега се документ Програм реформи БиХ још увијек држи у тајности.

Шаровић и СДС су раније тражили да се документ Програм реформи стави на увид јавности.

"Неприхватљиво је, нема земље у регији која доноси стратешку одлуку, а онда је крије од јавности", рекао је Шаровић.

Зашто се крије?

"Постоје одређени разлози. Ја знам најмање два. У том документу или нема ништа, нису се договорили ни о чему. Друга је да су се договорили, али штите леђа бар једном од чланова Предсједништва БиХ. Ми вјерујемо да штите леђа Додику", казао је Шаровић.

"Слушали смо изјаву предсједавајућег Предсједништва који је рекао да је то пут ка НАТО-у, а Додик ако мисли да то није то - нека покажу документ. Порука је јасна, ми мислимо да се са преварама не може манипулисати јавност. То је суштина", поручио је Шаровић.

Шаровић је рекао да већина људи у Републици Српској и Федерацији БиХ има исти циљ:

"А то је да сазнамо шта је донијело најзначајније тијело у земљи око реформе одбране и НАТО-а", порука је Мирка Шаровића у Дану уживо на Н1.

Додик и СНСД су раније поручивали да потписани документ није АНП?

"Сви би жељели да знају шта је, да знају истину. Мали број особа је имао увид у то. Ми желимо да се ствар не заврши тако да накнадно дођемо до неке истине без обзира каква она била. Суштина је у томе", рекао је Шаровић.

"Наш противник је Милорад Додик који жели да обмани јавност. Мислим да манипулише и жели да на преварантски начин земљу уведе у НАТО", поручио је Шаровић.

Шаровић је рекао како ће ово питање бити актуелно током цијеле 2020 године. Упитан да коментарише изјаве својих страначких колега, које тврде да је БиХ у МАП-у од 2018. године - Шаровић је рекао:

"Није то баш тако. То питање је отворено око активације, ту нема ништа сада. Ствар је формулације о том питању", изјавио је.

Комисија је подржала избор Зорана Тегелтије за мандатара за састав Савјета министара. Шаровић је рекао како желе Тегелтију представити на начин на који он треба да буде представљен током изношење експозеа.

Шта је са наводном изјавом Тегелтије да није обавезан да поштује одлуке НСРС?

"Ако је рекао, могу само да коментаришем оно што су рекле колеге. Ако је тачно - најконтроверзније је да га не обавезују одлуке НСРС. Да ли се његов програм заснива на активацији МАП-а, од те одлуке зависи и дизање руку посланика из Републике Српске и ФБиХ. Од те одлуке зависи и дизање руку посланика из Републике Српске и ФБиХ.

Ако каже да се ради по програму подразумијева активација МАП-а, ако каже другачије - неке руке неће бити подигнуте и то је потпуно јасно. Посланици у ФБиХ жељно ишчекују шта ће овај човјек да каже", рекао је Шаровић.

О свом потенцијалном насљеднику, Сташи Кошарцу, Шаровић је рекао да је симпатичан са својим изјавама - те да се не зна да ли ће бити кандидат за министра спољне трговине и економских односа.

"Гледајући биографије, ако буде кандидат - мислим да су му референце скромне да буде успјешан. Али то зависи од онога ко ће му дати мандат. Ово министарство је предоређено да проводи реформе, министар мора да буде цијеле земље и само тако може успјети", појаснио је Шаровић.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Вили

26.11.2019 18:52

Он континуирано обмањује јавност. Такав је додигг, лаже к'о додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2019 06:24

А овај необмањује ста би са извозим меса пет година подписује уговор

Name

ре

27.11.2019 06:43

мој Мирко, па ниси ни ти ниста бољи од њега

Name

хех

27.11.2019 11:36

Миркец, остави се ћорава посла. Лагано у пензију, вриједно заслужену. Имаш милионе, пусти млађе људе и поштене, да дођу до изражаја.

Name

Боки

26.11.2019 19:32

Тако је Мирко. Ти си пеницилин за лопова и лажова Дудука. Само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

27.11.2019 04:47

Ја не знам ста је овдје спорно...па да Срби изадју на референдум за нато ил против ...било би најмање 65 % за НАТО....зна Додик ста ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој Кики

27.11.2019 07:20

Спорно је све што је Миле прије овога причао о нату. Једног ће дана потписати и укидање РСа.

Name

Исмет

27.11.2019 06:27

Нека је и твоје Шаровићу одсвирало па нек буде шта МАЊИ ЕНТИТЕТ, РС жели. Иди копај кромпир и поведи Мехктића и Бухреновића, а Црнадак нека вам доноси ифтар

ОДГОВОРИТЕ