Фонд ПИО биљежи рекордну наплату, док се повећавају дугови у здравству РС

- Укупна потраживања Фонда ПИО РС закључно са септембром ове године износила су 481. 444. 055 КМ и оно што забрињава је и даљи раст дуговања здравственог сектора, која су за годину дана порасла са 126. 750. 300 на 137. 007. 465 КМ.

Република Српска 26.11.2019 | 08:50
Фонд ПИО биљежи рекордну наплату, док се повећавају дугови у здравству РС
"То се мора завршити јер се иде унедоглед и сваки дан дуг расте. Одлуком Владе Републике Српске све здравствене установе које су имале дуговања морале су са Пореском управом РС потписати репрограм и то је урађено, али према информацијама којима ми располажемо, ти репрограми се не поштују", рекао је за "Независне" Жељко Шукало, предсједник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске.

Он наглашава да је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, наговијестио да ће се радити на рјешавању дуговања по питању доприноса, те да је основни проблем у томе што се ништа не дешава према послодавцима и менаџменту који не измирује своје обавезе.

"И они који су их редовно измиривали више неће и новац усмјеравају за неке друге потребе", рекао је Шукало.

Иначе, дуговања здравствених установа и њихово рјешавање не само за ПИО један су од приоритета Владе РС, а на почетку свог мандата и Радован Вишковић, премијер РС, рекао је да се то питање више не може одгађати. Укупни дугови здравственог сектора за порезе, доприносе и према добављачима износе више од милијарду КМ.

Ако је за утјеху, радницима у здравству који стекну услове за пензионисање послодавац измири све доприносе за ПИО, али ни то не иде по аутоматизму с обзиром на то да се уплата врши тек након што се пред Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова оконча спор између радника и послодавца.

Осим здравствених установа свој дуг према Фонду ПИО повећала су и приватна предузећа организована као друштва са ограниченом одговорношћу,  и то са 115 милиона на 122 милиона КМ, али и министарства, фондови, државни органи и агенције који су закључно са септембром ове године дуговали 3,3 милиона КМ, а закључно са септембром прошле године 2,4 милиона КМ.

Из информације Фонда ПИО видљиво је да је укупан дуг за доприносе за пензионо осигурање смањен са 486,6 милиона КМ, колико је износио закључно са 30. септембром 2018. године, на 481,4 милиона КМ. Значајно смањење дуговања имала су предузећа у којима је држава већински власник. Та предузећа закључно са 30. септембром прошле године на име доприноса за ПИО дуговала су 54,7 милиона КМ, док су та дуговања истог датума ове године износила 37,6 милиона КМ.

Укупно гледано, јавни сектор своја дуговања за годину дана смањио је са 193 милиона на 186 милиона КМ, док је приватни сектор та дуговања повећао за око 1,7 милиона КМ.

Када је ријеч о наплаћеним доприносима, видљиво је да наплата доприноса у посљедњих неколико година константно расте. Рецимо, закључно са крајем септембра 2017. године по основу доприноса за ПИО наплаћено је 582,5 милиона КМ, а на крају 30. септембра ове године 654,3 милиона КМ.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Деба

26.11.2019 10:47

Ама све це то сеф Младјо да испегла, еxперт је то!

ОДГОВОРИТЕ