Крунић: СДА се не понаша цивилизацијски

Народни посланик и члан Предсједништва ПДП Љубиша Крунић изјавио је данас да јучерашње саопштење СДА којим је ова странка осудила хапшење Османа Османовића због основа сумње да је починио ратне злочине против српских цивила и ратних заробљеника за вријеме ратних дејстава заправо још један директан показатељ да СДА није у стању да се понаша у складу са општим цивилизацијским нормама.

Република Српска 25.11.2019 | 19:17
Крунић: СДА се не понаша цивилизацијски
"СДА никако не може да схвати да политичке странке не могу и не смију да се понашају као правосудне институције. Осман Османовић се терети за извршење језивих ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима српске националности и потпуно је недопустиво да СДА врши страшан притисак како би његова одговорност била избјегнута, само зато јер је дотични Бошњак, док су жртве Срби.

Овакав став на најогољенији могући начин показује колико је СДА лицемјерна кад је ријеч о захтјевима за процесуирање одговорних за ратне злочине током несрећног грађанског рата у БиХ, јер се та странка води двоструким аршинима кад је ријеч о ратним злочинима, при чему очигледно за њих постоје жртве за чије страдање је потребно казнити одговорне, као и што постоје српске жртве за чије страдање не да никог није потребно казнити, него по понашању СДА произилази да починиоце злочина над српским жртвама заправо треба одликовати“, нагласио је Крунић.

Према његовим ријечима, став ПДП-а је по овом питању кристално јасан већ двадесет година.

„Сви ратни злочинци морају да одговарају за своја недјела, без обзира ком народу припадали и они и њихове жртве. Злочин је злочин и основна људска, морална и цивилизацијска обавеза је исти осудити. ПДП никад неће дозволити ниподаштавање српских жртава, како у протеклом рату, тако и за вријеме Другог свјетског рата.

С друге стране, српски народ, као највећи народ страдалник у протеклом вијеку, нема проблем да сам осуди ратне злочине почињене у његово име. Но, нека се нико не заварава да ћемо дозволити било какву политичку инструментализацију с тим у вези“, истакао је Крунић.

Крунић се запитао и због чега нико од функционера Републике Српске није реаговао на скандалозно саопштење СДА.

„Није ваљда да партијски функционери СНСД-а, који су уједно и функционери Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама БиХ, након што су формирали коалицију са СДА више не смију да се огласе и поводом најбруталнијих напада СДА на српске жртве. Није ваљда да је партијски интерес изнад дигнитета сопственог народа.

Ако је тако, нека нам је Бог на помоћи до наредних избора, јер је јасно да су „велики Срби“ ником поникли након договорених фотеља. За разлику од њих, представници ПДП-а у заједничким институцијама БиХ у протеклим годинама спријечили су ревизију тужбе против Србије, заштитили су достојанство 9. јануара и спријечили су пренос надлежности Српске на ниво заједничких институција.

То је основна разлика између ПДП-а и СНСД-а, јер ПДП има свој јасан став био у власти или опозицији, док СНСД свој наводни патриотизам искључиво мјери бројем фотеља“, закључио је Крунић.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фед

25.11.2019 18:30

Србија хапси на основу кривицне пријаве годподине и видјели смо до сада како је све и једно хапсење заврсило и пред Српским и пред Европским судовима то је само једно бламирање Српског тузиластва а скрива пресудене ратне злоцинце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре фед

25.11.2019 19:51

тако је