Полиција не зна чијих је 65 кг марихуане

Полиција ни пола године након проналаска велике количине марихуане поред ауто-пута Бањалука – Градишка није открила коме ова дрога припада, нити коме је она уопште била намијењена, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 25.11.2019 | 17:13
Полиција не зна чијих је 65 кг марихуане
Нико до данас није процесуиран, нити осуђен због поменуте запљене дроге.

Више од 65 килограма марихуане запаковане у врећама пронађено је у мају ове године на ауто-путу у близини Бањалуке.

Улична вриједност пронађене дроге процијењена је на више десетина хиљада марака, али је могуће да је она и већа, јер нису познати ни резултати вјештачења.

Марихуану у врећама случајно су пронашали радници једног предузећа, након чега је обавијештена полиција.

Званичних саопштења за јавност није било, а полиција, тачније МУП РС, огласили су се тек када је Српскаинфо детаљно писао о овом случају. Након што смо објавили детаље проналаска дроге ресорни министар Драган Лукач потврдио је информацију о проналаску дроге додавши како је “у току интензивна истрага”.

– Пронађено је, тачно да је то пронађено, радимо даље истрагу. Свакако нам не помаже то што сте објавили у овом тренутку, имамо разлог зашто то нисмо објавили, јер радимо интензивну истрагу по том питању. У склопу наше истраге на вријеме ћете добити све информације о том случају – рекао је Лукач прије 6 мјесеци.

Занимљиво је да је проналазак велике количине дроге поред ауто-пута приписан заједничкој акцији Полицијске управе Градишка и МУП РС, а не радницима предузећа који су је, како се испоставило, у међуврему пронашли?!

– Марихуана је била запакована у врећама и остављена поред ауто-пута. Након дојаве о проналаску веће количине дроге обавијештена је полиција, која је марихуану пребацила на другу локацију, а у наредном периоду по уобичајеној процедури биће обављено и вјештачење заплијењене дроге како би се утврдио, између осталог, удио ТХЦ, односно јачина дроге – изјавио је извор близак МУП РС.

Очигледно је да су радници случајним проналаском веће количине дроге пресјекли ланац кријумчарења наркотика умјесто полиције, али идентитет кријумчара, нити онога ко је требао преузети дрогу, ни пола године након проналаска није познат.

Извор из безбједносних агенција наводи да је у оваквим случајевима најбољи начин расвјетљавања ланца кријумчара тај да се пратио “пут” дроге до краја, односно да су истражиоци након информације о проналаску марихуане дрогу оставили на истом мјесту, али под сталним надзором.

– На овај начин у релативно кратком временском периоду могао се утврдити ланац кријумчара наркотика, али се нажалост на овакав потез одлучује врло ријетко, па онда долазимо у ситуацију да се заплијени велика количина дроге, али да с друге стране нико не буде ухапшен – објаснио је извор из безбједносних агенција у БиХ. 

Наш саговорник уједно наводи и примјер до данас највеће запљене дроге на подручју бањалучке регије, а због које такође нико није ухапшен, нити правоснажно осуђен.

Наиме, полиција је у октобру 2013. на подручју Лакташа запљенила више од тоне сканка вишемилионске уличне вриједности. Ова генетски модификована марихуана тада је откривена на неприступачном терену у шуми, након анонимне дојаве.

– Полиција је у селу Милошевци код Лакташа пронашла 300 стабљика марихуане, тежине око 1.000 килограма у сировом стању. Дрога је откривена након анонимне дојаве – наводили су тада из полиције.

Објашњено је да је дрога била посађена на јавној површини, на јако неприступачном терену и окружена шумским растињем.

Након проналаска рекордне количине сканка у јавности се одмах појавила информација да идентитет оних који су били у ланцу кријумчарења никада неће ни бити откривен, што се показало тачним.

Спорни сканк пронашли су случајно ловци који су обавијестили полицију.

Ни рекордна запљена хероина није расвијетљена
Дуже од двије године Тужилаштво БиХ не саопштава јавности шта је с истрагом о проналаску 82 килограма хероина у складишту једне зеничке фирме, нити има било каквих информација о том случају и у којој је фази истраге. Иначе, рекордна количина хероина, тачније око 82 килограма, пронађена је у просторијама једне фирме у Зеници, а “роба” је у БиХ стигла из Бугарске.

Дрогу су открили службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, мада су се касније појавиле гласине да је дрога пронађена захваљујући оперативном раду Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рокај

25.11.2019 16:19

То је до сада попушено три пута

ОДГОВОРИТЕ