Хајнекен мора да плати Бреговићу 80 хиљада евра

Високи трговачки суд у Загребу потврдио је пресуду по девет година старој тужби којом је Горан Бреговић тражио накнаду штете од Карловачке пиваре, односно Хајнекена (Хеинекен), због неовлашћеног коришћења његових музичких дјела.

Регион 25.11.2019 | 16:01
Хајнекен мора да плати Бреговићу 80 хиљада евра
Према пресуди, коју је прошле недјеље потврдио Високи трговачки суд, Хајнекен ће Бреговићу морати да исплати 600.000 куна (80,7 хиљада евра) плус затезне камате, преноси портал Сеебиз.

Наиме, суд је утврдио да је Хеајнекен, који је власник Карловачке пиваре, без одобрења аутора користио ауторско музичко дјело Горана Бреговића "Битанга и принцеза".

Хајнекен је музику користио у склопу маркетиншке кампање "Карловачко ливе 2007", а пјесму су прерадили, односно синхронизовали у ТВ и радио спот и поставили рекламни садржај на званичну интернет службену страницу карловачко.хр. На тај начин су, закључио је суд, повриједили власничко право аутора.

Бреговић је због повреде ауторског права тужио и за друге пјесме које су биле јавно извођене у оквиру кампање "Карловачко ливе 2007.'' од 1. новембра до 31. децембра те године, али је суд тај захтјев одбио.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар